"Не само Европа е под опасност, а целият свят. Видяхме цяла поредица от ужасяващи терористични актове. Това, което стана в Истанбул също е ужасно. Имало е голяма група българи съвсем близо до атентаторите. Трябва да има още по-силно сътрудничество между държавите в борбата с тероризма". Това заяви в ефира на bTV Сергей Станишев.
"Необходимо е повече Европа по отношение на сигурността. Трябва да има промяна на мисленето, да се действа като едно", добави той.

"Никой не е застрахован от подобно нападение, за съжаление. Терористите целят да всяват страх и паника, да има максимален публичен ефект. Те искат да се покажат, че са тук и ще ни избият", смята Станишев. "Никой няма как да каже на 100% дали Великобритания излиза от ЕС. Това, което се случи беше най-лошият избор. Предизвикаха референдум, с който отпушиха една страст и резултатът съвсем естествено си дойде. Така всъщност те отделиха Великобритания от Европа. Политиканстването накрая си плаща сметката. Управниците там създадоха проблем на ЕС. Чак сега мнозина в Англия се замислят какво могат да загубят. Великобритания ще поеме това, което следва от правна гледна точка", допълни още той.

"Губещи са всички. Много англичани, с които говорих, са репресирани и започват да осъзнават, че това е един тежък популизъм и в крайна сметка всички в ЕС сме малки на фона на глобалната икономика и на Китай, и т.н. Затова трябва да сме обединени, трябва да се предложи план за адекватна политика на ЕС", заяви председателят на ПЕС. "Ролята на БСП в момента е правилна, тя като опозиция, трябва да бъде такава, за да могат управниците да виждат и другите гледни точки, за да се вземат правилните решения. Иска ми се да видя алтернативност в по-голяма степен от БСП. Но важното е да има системност, за да бъдеш опозиция", добави той.