"Нощните вълци" на Русия пристигат с грам и трясък в София, след като вчера вдигнаха шум в Бургас. Очаква се групата, известна като мотористите на руския президент Владимир Путин, да пристигне в 12:30 часа пред столичния храм-паметник „Св. Александър Невски“.

Там ще ги посрещнат техни противници, организирали се в социалната мрежа Фейсбук. Събитието е разгласено като „Вън „Нощните вълци“ от България!“. Организаторите, сред които се откроява и платеният протестър Асен Генов, се опасяват, че руските мотористи са финансирани от хора от Главното разузнавателно управление на Генералния щаб на руската армия, от руската отбранителна промишленост и от среди от организираната престъпност. Те се позовават на изводите от журналистическо разследване, публикувано от германския в. "Билд", потвърдени от източници в немските специални служби.

"Рокерите "Нощни вълци" са финансирани от руското разузнаване. Те имат връзки с криминалния свят и организираната престъпност в Русия", заяви вчера в диспут по Нова тв Асен Генов от "Протестна мрежа", с което разгневи депутата от БСП Страхил Ангелов. „Кое ви кара така яростно да искате да влошите отношенията между България и Русия? Кой ви плаща за това? Какъв ви е проблемът? Няколко моториста са дошли с мир, без оръжия, без нищо страшно да искат да правят, а вие се страхувате от тях? Кой ви плаща, за да лъжете и защо се страхувате?”, напористо го атакува Страхил Ангелов. 

Накрая Ангелов с гневна тирада разобличи Генов като платен американофил, който получава пари, за да защитава интересите на чужди държави и всъщност, като на всеки платен от чужда държава човек, не му пука за собствената му родина – България.  

Общинските съветници в Столична община от Реформаторския блок също се обявиха против руските мотористи. Те отправиха искане към столичния кмет Йорданка Фандъкова да не пуска „Нощните вълци“ на територията на София и да забрани предвидените им мероприятия.

Самите "Нощни вълци" заявиха, че посещението им няма общо с политиката. 

"Ние сме просто мотористи, ние нямаме нищо общо с политиката. Много се радваме, че сме в България и ни посрещнаха нашине приятели - мотористи", заяви представител на "Нощните вълци" пред Нова тв. Той добави, че трите лъча на похода ще засадят във всеки град, в който се спират, по едно дръвче като символ на славянското единство.

"При нас те идват като мотористи, а не като посланици на Путин, както ги наричат по медиите. В света има писани правила за етика между мотористите и затова ние посрещаме нашите колеги", казаха техните домакини от бургаския клуб "Black Sea Hooligans". 

Както БЛИЦ писа вчера се стигна и до бой над протестиращи срещу рокерите в Бургас. Според реформаторите инцидентът е доказателство, че този инструмент се ползва за умишлено създаване на напрежение, което застрашава сигурността на гражданите в София.

От Министерството на вътрешните работи съобщиха, че „Нощните вълци“ са влезли в България с шенгенски визи и не фигурират в забранителните списъци на Европейския съюз.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!