Точно след 4 минути – в 5,34 часа слънцето ще се покаже над морето. Очакват го хиляди по протежение на цялото ни Черноморие, за да посрещнат поредната Джулай Морнинг. По традиция "Джулай морнинг" символизира недоволството и желанието за свобода на личността.

"Джулай Морнинг" или накратко Джулая (по името на известната песен на "Юрая Хийп" от 1971 г. "July Morning") е най-традиционният хипи празник в България, възникнал в средата на 80-те години на миналия век. Джулай на английски език означава "юли" и от там "Юлско утро". 

Ето къде по морето в момента очакват изгрева, пише Дарик:

Интересно тази година се очаква да бъде край Шабла. В най-североизточната спирка от своето турне супегрупата „Легендите" излезе под звездите на сцена, построена на централния плаж на къмпинг "Добруджа" (на 6 км. от Шабла) точно в 3,00 часа след полунощ. Рок-епопеята ще продължи до изгрев слънце.

Музикалната програма за Джулай Морнинг, подготвена от домакините от община Шабла, започна около 22,00 часа тази вечер. В 1,00 след полунощ варненската поп, рок и блус-банда „Бумеранг" подгря  преди излизането на "Легендите".

Макар и без Джон Лоутън и БТР, които свирят в Тутракан, купон в Камен бряг все пак има. На сцената край скалистия бряг се качиха бандите „No Planet", „Ivo Ruev Band" и „Pleasure". Хедлайнър бе създадената в Каварна група „Jeremy?". Началото бе в полунощ, а купонът ще продължи до 06,00 сутринта.

Култовата песен на Uriah Heep "July morning" ще звучи и на варненския плаж след минути, както и на плажа в кв."Аспарухово". За посрещането на първото юлско слънце обаче няма някаква специална организация, освен тази на плажните заведения.

Празнично посрещане на Джулая има и на Фичоза. Организaтори на партито са мото клуб „Диви деца". „Както винаги жива музика, много купон, много плаж, много пиене и кебапчета, абе както се казва типичен наш купон", казват те за това, което се случва тази нощ на Фичоза.

Рок фестът в Шкорпиловци ще завърши с плажен концерт за посрещането на Джулая. Той започна в 20,00 часа на северния плаж, а за настроението на присъстващите се грижат „Фанданго".

Нещо по-различно като изживяване предлагат от варненския велоклуб „Устрем". Джулайският велопоход тръгна в 18,30 от Катедралата и предвижда спане на палатки в района на Паша дере. Има осигурен транспорт за храна и багаж.

Големият липсващ на Камен бряг – Джон Лоутън пак е в България, но в Тутракан. Той е там с музикантите от Б.Т.Р., Цонко Цонев-Кметъла, Васко Кръпката и Христо Мутафчиев.

Груповото изпълнение на хитовата песен „Джулай морнинг” пък ще стартира точно в 5.34 часа на 1 юли, когато слънцето ще изгрее над реката. В парчето ще се включат както музикантите, така и кметът на града д-р Димитър Стефанов.

Купонът продължава през цялата нощ в местността Лодкостоянка, където свириха бандите „Вход свободен”, Санеца, Ignore The Hate, ПББ и Васко Кръпката, Elevate, „Торнадо”, Bloodrush, Bad City и други.

Празникът започна още на 30 юни вечерта с изпращането на най-красивия залез над Дунав под звуците на хитовото парче „Пропуснати залези” и с представянето на книгата „Кметълски истории” на Цонко Цонев.

Стотици ще посрещнат слънцето и на Бузлуджа.