Рок музикантът Георги Мархолев и групата му "Алгоритъм енд блус проджект" ще посрещнат тази вечер празника на свободата Джулай морнинг на сал в морето в Созопол. Това съобщи за БТА Мархолев, който е инициатор на идеята 1 юли да бъде обявен за Международен ден на свободния дух.
Музикантите ще изпълнят песни от албума "The Fall Of The Rain", който е сбор от нови и стари авторски песни на Мархолев. Включени са седем песни, които ще бъдат част от негова рокопера със същото заглавие, и три стари, включително знаковата балада "Carry On" и хитът "Цялата любов" от първия албум на групата "Сънрайз", издаден преди 10 години.

"The Fall Of The Rain" е илюстриран с живопис от художника Владимир Пенев. Вече е бил представен в Лондон в съвместен техен проект "Рисувани стихове в музика", както и на Културните салони в НДК. Албумът ще бъде популяризиран и в лятното турне на Георги Мархолев и "Алгоритъм енд блус проджект" в Бургас - "Охлюва" на 12 август, на празника на града в Несебър - на 15 август, Амфитеатъра в Созопол - на 19 август, както и в Поморие, Приморско, Лозенец и Варна до средата на септември.

Концертите са със специалното участие на английските гости, певците Дейвид Йорк и Къртис Уайлд. Освен вокала Георги Мархолев, останалите музиканти в проекта са Стоян Тончев - вокал, китара, Мариета Янева - перкусии, вокал, Емилио Мархолев - баскитара, Ламбо Георгиев - барабани.
Като инициатор на Деня на свободния дух, Мархолев коментира, че това е нещото, което движи. Всеки живее в свободния дух и свободният дух живее във всеки, независимо дали го усеща, или не. А когато го почувства съзнателно в себе си, тогава човек получава криле, вдъхновение, открива милиони пътища за реализация, отбеляза музикантът.

Кампания за Международния ден на свободния дух се води от 2010 г. Подкрепена е от легендарния музикант от "Юрая Хийп" Кен Хенсли, който заедно с Георги Мархолев и "Сънрайз" е реализирал 25 концерта в България. Идеята е уникална, най-вече защото е българска. Освен това за първи път има празник на песен, оцелял повече от 35 години и продължаващ да обединява хора от всякаква възраст със своя свободен дух, който се изразява във всички форми на изкуството, любовта и позитива, коментира Мархолев.

Процедурата да бъде обявен такъв ден минава или през Европейския парламент, или през ЮНЕСКО. С директора на Дипломатическия институт към МВнР Таня Михайлова организирахме концерт-лекция на Кен Хенсли и "Сънрайз" във външно министерство, където получихме подкрепа от дипломати, културни дейци, политици и най-вече от хората със свободен дух. Предложихме идеята в Европейският парламент - резултатите са положителни и сега обмисляме следващата стъпка. Най-вероятно ще бъде свързана с председателството на България на ЕС, посочи Георги Мархолев. Според него за каузата на свободния дух можем да привлечем не само страните от Източна Европа, но и всички, които го носят в себе си.