11-годишният велосипедист, който беше блъснат от джип пред полицията в Благоевград вчера, се е спасил по чудо. Детето видяло движещия се автомобил и успяло да скочи в движение в последната възможна секунда. Колелото останало под гумите на тежката машина.
Инцидентът стана вчера малко след 15,00 часа на кръстовището между ул. „Владо Черноземски“ и ул. „Менча Кърничева“ пред сградата на Областната дирекция на полицията в Благоевград. Шестокласникът запазил самообладание и успял да скочи, преди да попадне колелото под гумите на джипа. Момчето не е получило травми, разминало се е само с уплаха.
 
„Видяхме момченцето да седи отстрани на тревните площи, цялото трепереше, но нямаше видими наранявания по тялото”, обясниха случайни минувачи.
 
Бащата на пострадалото дете Димитър Маникатов, който е известен кинезитерапевт в Благоевград, обясни инцидента така: „Синът ми се е движил по ул. „Менча Кърничева“ в посока градската градина, при пресичане на пешеходна пътека единият от водачите спрял и му дал предимство. По същото време жената, която е управлявала джипа, е извършила завой надясно в посока кръговото кръстовище пред Трето ОУ. Тя, доколкото разбрах, не е имала добра видимост от спрялата кола вляво и последвал сблъсъкът. Много често се случват подобни инциденти при даване на предимство, обикновено единият от шофьорите спира, другият тръгва и блъска пресичащия пътното платно.
 
Не съм разговарял с водачката, за семейството ни най-важно в този момент е, че синът ни е добре. Очаквам органите на реда да си свършат работата. Безкрайно благодаря за оказаната първа помощ на екипа начело с д-р Красимир Стойчев от Спешна помощ и дежурните медици в болницата. През цялото време д-р Стойчев е оказвал съдействие на сина ми, поинтересува се и след това за състоянието му. Днес /вчера, бел. ред./ е и светъл празник - Петровден, детето ми е имало невероятен късмет, ще почетем празника”, зарече се Д. Маникатов.
 
Водачката на джипа също бе силно стресирана от случилото се: „Детето изведнъж изскочи отдолу откъм училището с колелото пред автомобила, веднага реагирах и натиснах спирачката. Карах бавно и успях бързо да реагирам”, обясни тя.
 
Това е вторият пътен инцидент в Благоевград за по-малко от 24 часа. 39-годишен моторист бе блъснат завчера в кв. „Грамада” от лек автомобил „Дачия“, той е с мозъчно сътресение и е приет в болница.