Огромно българско знаме с площ 7800 кв. м ще бъде разстлано върху поляните на Роженския събор тази година. Трикольорът е с размери 26 на 300 м. Още по-мощно ще звучат и българските народни песни там, тъй като на сцените на Рожен ще се изявят 337 народни състава, съобщава в. "24 часа".
Съборът край Смолян е от 15 до 17 юли и вероятно посетителите му ще надминат миналогодишната бройка от над 350 000 души, очакват организаторите.

Поради опасността за зарази от нодуларен дерматит тази година са отменени изложенията на животни. Затова пък ще има хайдушко сборище, на което всички трябва да са облечени в носии.

Дрескодът за целия събор не е задължителен, но организаторите призоваха всички, които могат, да се облекат с традиционни костюми. “Много ще се радваме, ако гостите ни пременят поне децата си в носии”, каза възродителят на събора Симеон Караколев.

Освен песните, народната музика и чеверметата на събора ще има нестинарски танци, народни борби и конни атракции.

Поради миналогодишните затруднения с придвижването сега е изработена нова и улеснена транспортна схема. Може да се преминава през Лъки, Баните и Девин. Ще бъде осигурен паркинг с капацитет от 5000 места за тези, които планират да пътуват с личните си автомобили. Организаторите обаче апелират да се използва междуградският транспорт в района, за да не се получават задръствания. За случая са осигурени по 15 автобуса, които да минават през района на всеки час.

“Тази година имаме подкрепата от общините Чепеларе, Баните и Девин, имаме големи очаквания”, каза кметът на Смолян Николай Мелемов.

“България се нуждае от повече България”, добави актьорът Васил Михайлов, представен от организаторите като гласа на Роженския събор. Самият той обясни със съжаление, че тази толкова голяма инициатива все още не е получила подкрепа от държавата.