Мъж от Пловдив направи трогателен жест и измина 5 километра пеша в горещините, за да дари книги на изгорялото 106-годишно читалище в беловското село Мененкьово.
Пожарът, избухнал на 22 юни, изпепели сградата на читалището, а заедно с нея и 11-те хиляди тома книги в библиотеката. От местното кметство и Община Белово призоваха всички хора, които имат желание, да помогнат, за да се възстанови фондът и читалището отново да заработи. В Мененкьово живеят близо 1000 души, от които 200 деца.
 
Пловдивчанинът Иван Пехливанов слязъл по обяд на жп гарата в Белово и извървял 5 километра в горещините до Мененкьово с раница на гръб и теглейки чанта на колелца. Оставил няколко ценни тома от личната си библиотека, както и свои авторски книги. Една от тях е историческа и разказва за негов родственик - поп Никола Белчов от Копривщица, който отливал лъвчетата за калпаците на въстаниците.
 
В момента библиотекарката Венка Вакарелска се помещава в стая в кметството. Стотици хора от цялата страна са изявили желание да помогнат и ако всички обещани книги бъдат събрани, те ще са много повече от изпепелените 11 000 тома. Има предложения за по 1000 заглавия, разказа Вакарелска, цитирана от „Дарик”.
 
От Езиковата гимназия в Пловдив са подготвили 10 кашона с книги. Някои хора вече изпращат книги, поемайки и пощенските разноски. Местни жители също са подготвили книги, помагат и читалищата в цялата община Белово.
 
Министърът на културата Вежди Рашидов също е дарил над 100 заглавия, повечето от които - исторически, за фолклор и детска литература.