Европейският парламент назначава 35 души, които да го охраняват с оръжие отвътре, стана ясно при представянето на европейския проектобюджет за 2017 г.
"Отговаряме на искане на ръководството на парламента", поясни комисарят за бюджета Кристалина Георгиева пред изненаданите депутати на парламентарната бюджетна комисия днес в Брюксел, цитирана от „България он еър”.
 
Белгийските власти не можели да гарантират сигурността на евродепутатите вътре в сградите, тъй като те не са белгийска територия, а само отвън. Засилената охрана на евроинституциите, която ще обхване и европейските училища, ще струва допълнително на бюджета 16 млн. евро.
 
Евроинституциите трябва да съкратят още 212 поста догодина, за да постигнат обещанието си за 5% съкращения на персонал заради икономическата криза. Най-много свиване на служители остават на Европейския парламент – 179, който не предвижда оптимизация догодина. През 2017 г. най-много персонал ще намалява Европейската комисия (239 позиции), а 547 души ще бъдат пренасочени към работа за по-приоритетни области.
 
За догодина ЕС предвижда увеличаване на разходите за администрацията си до 9,3 милиарда евро, вместо 8,9 млрд. през тази, най-вече заради увеличаването на заплатите на еврочиновниците. Техните възнаграждения се напасват според формула, която взема предвид заплатите на чиновниците в 11 държави членки. Според тези сметки излиза, че служителите на евроинституциите ще получат увеличение от 2,4%.