От началото на годината 1,4 млрд. лв. повече приходи има в бюджета, в резултат на мерките срещу сивата икономика и контрабандата. Данните съобщи министър-председателят Бойко Борисов на форум, посветен на борбата със сивата икономика.
Парите били използвани за пътната инфраструктура и за пенсионерите. „Господ ни е пазил, че не са паднали - като погледнете мостовете - юфка. Аз можех да не правя тунела на Хемус, но се избиха хората”, допълни той.
 
На срещата с бизнеса, премиерът каза, че синхронизацията на службите в борбата с контрабандата е отнело години, съобщи bTV. Премиерът призна, че при първия си мандат не е успял да пребори съпротивата на службите, да си пазят данните. „Ама съпротива, все едно дете от майка откъсваш - за техните информационни системи”, заяви той.
 
Мярка в борбата със сивата икономика ще бъде и ограничаване в кешовите разплащания от догодина. Лимитът се понижава наполовина от сегашния праг от 10 хил. лв. 
 
Главният прокурор се обяви за промени в закона за административните нарушения, за да съкрати срока между откриването на нарушението и санкцията. „Като почнем от НАП и свършваме до пожарната. Ако санкцията стане неизбежна и много съкратена във времето него ще го заболи иначе няма значение колко противопожарни инспектори ще дойдат”, посочи главният прокурор Сотир Цацаров.
 
В момента най-често между засичането на нарушението и плащането минават година - две. А междувременно фирмата-нарушител се оказва закрита или прехвърлена.
 
На форума Борисов се спря и на актуалните теми от седмицата, сред които и брекзит. Борисов изрази опасенията си, че идва голям риск за кохезионните фондове и се генерира голяма нестабилност.
 
Санкциите срещу Русия през тази година няма да паднат, както и контрасанкциите, отбеляза още премиера. Той изрази съчувствие и към съседна Турция, заради атентатите, на които е подложена. Турция се раздира от атентати, това, което им причиняват е ужасно, коментира Борисов и отбеляза, че ситуацията поставя пред изпитание и българските служби.