Едно от основните действащи лица в кампанията за напускане на ЕС от страна на Великобритания – Борис Джонсън, обяви, че няма да се кандидатира за лидер на Консервативната партия. В изненадващо изявление той съобщи, че ще „подкрепя” следващия лидер на консерваторите, но „това няма да съм аз”, съобщава „Индипендънт”.
Соченият за най-вероятен наследник на Дейвид Камерън като министър-председател на страната събра представители на медиите в центъра на Лондон, за да обяви решението си. Той изтъкна, че следващият премиер трябва да защитава „забравените хора на Великобритания”, но  посочи, че няма намерение да се бори за този пост.
 
„Трябва да ви кажа, приятели, вие, които чакахте вярно кулминацията на тази реч, че след консултация с колегите си и предвид ситуацията в парламента, стигнах до заключението, че този човек не мога да бъда аз”, каза Джонсън.
 
„Моята роля е да давам всякаква подкрепа на следващата администрация на Консерваторите, за да съм сигурен, че ще изпълнят както трябва гласуваното доверие от хората, заявено на този референдум, и че ще защитават каузата, в която вярвам – да държат на забравените хора в тази страна”, добави бившият кмет на Лондон.
 
Според някои, решението на Джонсън да не се впуска в надпреварата за председателския пост в Консервативната партия, а оттам и за министър-председател, е продиктувано от обявената по-рано кандидатура на Майкъл Гоув – друга ключова фигура за Брекзита. В изказването си Гоув подчерта, че не вярва, че Борис Джонсън може да обедини консерваторите.
 
Тереза Мей, която по-рано днес също обяви кандидатурата си, вече е абсолютният фаворит за победител. Още повече, че Джордж Озбърн също се отказа да стане наследник на Дейвид Камерън, който хвърли оставка след обявяването на резултатите от историческия референдум.

Превод и редакция: БЛИЦ