Не признаваме и никога няма да признаем незаконната окупация и анекс над Крим от Руската федерация. Това каза президентът Росен Плевнелиев по време на съвместен брифинг с държавния глава на Украйна Петро Порошенко. ​​​​​​​България не признава резултатите от референдумите, организирани от самопровъзгласилите се власти в Донец и Луганск, допълни Плевнелиев.
"За нас Крим е Украйна, а Украйна е Европа", подчерта той за пореден път. "Ползотворния диалог между нас дава възможност отново да препотвърдим много ясната и категорична принципна българска подкрепа за европейското бъдеще на Украйна. ЕС е проект за мир и човешко и икономическо развитие на нациите, за сътрудничество между народите.

Украйна заема изключително важно за място във външно политическите приоритети на България", каза още той. Българският държавен глава изтъкна, че народите на България и Украйна имат приятелски отношения от повече от 10 века. 

"Постигнатите днес договорености и подписаните споразумения за сътрудничество при бедствия, сътрудничество в рамките на космически експерименти, както и по въпросите на младежта и ще дадат тласък на развитието на отношенията ни. С удоволствие отбелязвам положителната динамика в двустранния диалог между двете страни", коментира още президентът Плевнелиев.