„Жив няма да се предам, да знаеш“. Това били последните думи на ченгето обирджия Ицо Полицая, който бе гръмнат във вторник при гонка с полицията. Христо Георгиев изрекъл думите към съучастника си Росен Рангелов-Човката, докато двамата с мръсна газ бягат с джипа им Мицубиши Паджеро“.
Това разказаха служители на МВР, участвали в акцията по залавяне на обирджиите. Няколко часа по-рано във вторник бившия оперативен работник от 9 РПУ и Човката ограбиха близо 50 000 лв. кеш и в златни накити от заложна къща в кв. „Надежда“, пише „Телеграф”
 
Ицо Полицая и Росен Рангелов избягали от оказиона с краден Голф. За да се измъкнат от ченгетата обаче се прехвърлили на джипа на единия -Паджеро. Ченгетата обаче им направили блокада на бул. „Възкресение“. Щом видял какво става, Полицая се обърнал към Човката и му казал, че жив няма да го хванат, след което с пълна газ се забил в трите коли на полицията.
 
От удара двама командоси от спцзвеното за задържане Кобра си ударили главите и получили комоцио, както и един оперативен работник. „Те са с охлузвания и болки в главата. Не са пострадали сериозно“, коментира шефът на националната полиция Христо Терзийски.
 
В момента на сблъсъка Човката изскача от джипа и докато бяга, открива стрелба срещу ченгетата, разказаха криминалисти. Ицо Полицая също хуква да бяга, но изведнъж вижда Мерцедес, който чака на светофара и се мята до шофьора. С пищов опрян на главата му издава заповед да кара бързо.
 
Виждайки, че задръстването по булеварда е огромно, бившият оперативен работник изскача от колата и тръгва пеша по уличките в кв. „Разсадника“. Той успява да премине с мерцедеса едва 10 метра. След него се хвърлят кобрите и оперативните работници. В този момент Ицо Полицая вади пистолета си ЧЗ и започва да стреля. Това провокира полицаите да му отвърнат по същия начин.
 
Полицаите успяват да ранят ченгето обирджия във врата и в ръката, а един от куршумите го одрасква леко по едния крак, показала аутопсията. Обилно кървящ, бандитът успява да пробяга близо половин километър преди да издъхне. „Той е медицинско чудо, издръжлив до безумие. Загубил е адски много кръв, как е пробягал половин километър, никой не може да си обясни, явно от адреналина“, коментираха медици. Докато тичал, Ицо Полицая нонстоп псувал бившите си колеги. „Сега ви ебах майката“, крещял той. Пред бл. 29 обаче паднал и след минути издъхнал.
Съучастникът му Човката пък успява да се укрие на близкия строеж, но след няколко часа е задържан.
 
Ицо Полицая излязъл от затвора на 10 март, а Росен Човката преди две седмици, обясни вчера Христо Терзийски. „Ние можем да сме спокойни само, когато тези хора са в затвора, иначе не спират престъпната си дейност“, допълни шефът на ГДНП. Навръх Деня на ндетето - 1 юни в дирекцията била получена оперативна информация от затворник, който споделил, че Полицая и Човката готвят обир. Затова и двамата били следени, както обяви още след стрелбата премиерът Бойко Борисов. За да бъдат заковани обаче, те трябвало да извършват престъплението, иначе щели да ги пуснат след 24 часа.
 
Христо Георгиев се разделил зле с полицията. Той бе уволнен дисциплинарно след обира на златарско ателие, в което беше замесен. „Той намрази много полицията и бившите си колеги. Казваше, че са тъпаци, които никога и никой не могат да хванат. Затова и влезе в грабежите. Мислеше, че е цар. На разпитите се държеше брутално, нагло и агресивно“, разказаха бивши колеги на убития. По думите им той имал жена и две деца. „Тормозеше и тях, жена му е обикновен човек, но е тормозена много“, коментираха техни съседи.