Зелените мошеници лобират за дълъг тунел през Кресненското дефиле, който ще струва над 1 милиард лева. Подозренията за съществуването на „зелени“ лобистки и финансови интереси се оправдаха. Оказа се, че български неправителствени екологични организации подвеждат отговорните институции в България и ЕК, както и цялото ни общество. Те продължават да изпращат писма до ЕК, в които пишат, че трябва да се спрат парите за проекта „Автомагистрала „Струма“ и България да бъде проверявана многократно, за да се забави изпълнението му, пише „Труд”.
Това се казва в позиция на 7 сдружения – Българска асоциация за селски и екологичен туризъм, Български ловно-рибарски съюз, Екологично сдружение „Марица 2004", Сдружение „Кластър Зелен товарен транспорт", Федерация на потребителите в България, Сдружение „Кластър уелнес БГ" и За Екосдружение протект проект.

Според тях създадената суматоха в ЕК има една цел - да се попречи на изграждането на магистралата и България да изгуби пари, които са европейско безвъзмездно финансиране. Това те квалифицират като предателство на националните интереси.
Днес организациите дават пресконференция в Кресна, за да изобличат манипулациите на коалицията „За да остане природа в България“, които лобират за реализацията на проекта за 15.2-километров тунел през Кресненското дефиле.