Създаването на добър, работещ, единен орган е наистина в основаната на ефективноста на този закон. Това каза вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева от името на вносител по време на обсъждането на Антикорупционния закон. Тя благодари за работата на всяка една отделна комисия за изказаните становища по Антикорупционния закон.
„Аз смятам обаче, че ние имаме възможност да разширяваме това съгласие. Ще концентрирам своите изказвания в това за дискусия на закона за първо четене, т.е. да говорим за неговите цели, да говорим за това какво очакваме от него“, посочи Кунева. Според нея първото, което трябва да се каже е, че има проблем с корупцията. По думите й, по този въпрос не е имало възражение от народните представители.
 
„Другата тема,която обсъждахме и която е важна за нашето разглеждане на първо четене това е въпросът за органа“, каза тя и посочи, че органът за борба с корупцията трябва да бъде единен и силен.
 
По думите й, трябва да има гаранция, че този орган ще бъде отчетен.


 
Кунева подчерта, че качеството на този орган е неговата независимост. Тя посочи, че иска да направи между първо и второ четене работна група, за да може и най-малкото съмнение в органа за борба с корупцията да бъде адресирано.
 
„Искам да поема ангажимент, че забранени въпроси между първо и второ четене няма“, заяви Кунева.
 
По думите й, ако се подкрепи философията и са съгласни с нея, всеки един опит да се направи по-добър текст чрез колективния разум, е добър. Според нея трябва да се види кое е най-работещо у нас и как ще се приложи в България.
 
По отношение на анонимните сигнали тя коментира, че е наясно, че това е един от най-чувствителните въпроси и че в тази връзка са предложени гаранции. Меглена Кунева изрази мнение, че ако на първо четене се реши, че този закон и създаването на единен орган за борба с корупцията са необходими, ще се намери решение на абсолютно всички въпроси.