"Две са основните насоки за противодействие на сивия сектор - икономическата и санкционната", заяви главният прокурор Сотир Цацаров по време на Международна кръгла маса „Икономика на светло”. "По мое виждане два са основните лостове, механизми или две са основните посоки за противодействие на сивия сектор.
Естествено единият е икономическият. Икономическите лостове или механизми са свързани с това, което държавата прави по отношение на своята данъчна политика, такси, ДДС и всичко друго. Те са предмет на законодателни решения, на оперативни решения, но така или иначе те са територия на държавното обвинение", посочи Цацаров, цитиран от "Труд".
 
„Втората насока е санкционната, може би щях да бъда по-точен, ако я кажа репресивно-санкционната, но използвам по-меката дума санкционна. Тя обхваща една поредица от органи, в началото стоят контролните органи, после идва Министерството на вътрешните работи, Държавна агенция „Национална сигурност” и органите на прокуратурата. Това е територията, която е мястото на самата прокуратура”, допълни той. „2/3 от така наречения сив сектор се бори от тези, които са на първа линия, от контролните органи”, посочи главният прокурор.
 
„1/3 в по-сивото от сивото, ако има такъв цвят, среща силите на наказателната репресия и се изражда в престъпления, които биха могли да бъдат най-различни, от контрабанда, през организирани престъпни групи, данъчни престъпления, ДДС измами, длъжностни престъпления в обществените поръчки”, обясни той. По думите му първата и втората линия са свързвани с работата на контролните органи и след това с работата на прокуратурата и разследващите органи.
 
„Имаме доста добро взаимодействие между институциите, такова, каквото доста време не е съществувало. Независимо от факта, че по чисто конюнктурни или политически причини то много често е предмет на критика”, подчерта Сотир Цацаров. „Ако институциите не взаимодействат и не си говорят, без да навлизат в територията на своите компетентности, резултати определено няма да има”, допълни той.