С 10 и 5 на сто се увеличава командировъчните на дипломатите ни в Постоянното представителство на България в Европейския съюз. Това става ясно от публикуван проект за изменение на Наредбата за командировъчните средства при задграничен мандат, внесен за обсъждане от външния министър Даниел Митов, предава БГНЕС.
Командировъчните не са били актуализирани от влизането в сила на Наредбата, подчертава в мотивите си министърът на външните работи.  Високата интензивност на работата на дипломатите ни, които са дългосрочно командировани в Постоянното представителство на България в ЕС, позиционирано в Брюксел, е сред мотивите да се предложи с 10% да се увеличат командировъчните на ръководителя му и с 5% на служителите.

Актуализацията се прави и заради очакваното увеличение на обема на работа във връзка с Българското председателство през 2018 г. и стартиралата подготовка. С промените в Наредбата ще бъдат актуализирани командировъчните и на останалите дългосрочно командировани представители на държавата в чужбина. Основен момент е актуализирането и на отпусканите средства за заплащане на наем от българските дипломати по света.