Председателят на Парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов поздрави председателя на Скупщината на Черна гора Дарко Пайович по повод ратифицирането от българското Народното събрание на Протокола към Северноатлантическия договор относно присъединяването на Черна гора. Двамата разговаряха в сградата на Народното събрание, където Пайович лично наблюдава ратификацията на договора, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.
По време на срещата Цветан Цветанов подчерта, че България подкрепя Черна гора както в присъединяването й към Северноатлантическия пакт, така и в усилията й преговорите за членство в Европейския съюз. „България оценява високо избора на Черна гора да се присъедини към страните на Балканите, които дават своя принос за стабилността и мира в региона и в цяла Югоизточна Европа“, подчерта Цветанов.
 
От своя страна председателя на Скупщината на Черна гора Дарко Пайович благодари на България за подкрепата и добрите приятелски отношения между двете страни. Пайович увери председателя на най-голямата парламентарна група в Народното събрание Цветан Цветанов, че Черна гора ще бъде достоен член на НАТО и гарант за сигурност в региона на Западните Балкани и ще продължи усилията си за присъединяване към Европейския съюз.
 
По-рано днес Народното събрание ратифицира присъединяването на Черна гора към НАТО. Това стана с ратифицирането на Протокола към Северноатлантическия договор. „За” ратификацията гласуваха 154 народни представители, „против” бяха 5 депутата и 1 „въздържал се”. Депутатите решиха да гласуват на първо и второ четене в едно пленарно заседание ратификацията. По този начин тя бе приета окончателно.
Решението за присъединяването на Черна гора в НАТО беше взето на срещата на министрите на външните работи на страните-членки на съюза в Брюксел на 1 и 2 декември 2015 година. Министрите подписаха официално протокола на 19 май 2016 година.
 
„Черна гора трябва да бъде част от НАТО, България винаги е подкрепяла разширяването на съюза, това носи повече стабилност на Западните Балкани”, каза външният министър Даниел Митов пред журналисти в парламента.
 
„В български и национален интерес е да имаме колкото се може повече съседи, които са държави-членки на НАТО, за да може да формираме средата на сигурност заедно и съвместно базиран на общи разбирания”, каза още министърът на външните работи”.