Samsung Electronics, водещ доставчик на мобилна телекомуникационна инфраструктура, обяви разработването на революционна технология за 5G антена и усилвател, които ще спомогнат за създаването на по-малки и енергийно ефективни 5G устройства и оборудване. Новите технологии използват 28GHz милиметров (mmWave) радиочестотен спектър и могат да бъдат прилагани както при базовите 5G станции, така и при устройствата за крайни потребители. Очаква се милиметровите честоти да бъдат от ключово значение при мрежите от ново поколение.
„Това постижение е солидно доказателство за способността на Samsung да насочва своите техническите компетенции към важни индустриални открития“, каза Пол Киангуун Чеун, изпълнителен вицепрезидент и ръководител на Next Generation Business Team на Samsung Electronics. „Фокусирали сме се върху развитието на технологии, които подобряват и ускоряват реализацията на мобилни мрежи и устройства от ново поколение. Samsung ще продължава да инвестира в развитието на нови вълнуващи 5G технологии”.
 
С тези радиочестотни (RF) технологии, Samsung разработи нова интегрирана антена, която включва десетки елементи в един модул с дебелина по-малка от 1 мм - критична стъпка към проектирането на компактни, малки клетъчни базови станции и устройства за потребители.
 
Samsung разработи и водещ в индустрията усилвател, с който милиметровия (mmWave) сигнал достига до всяка антена. Усилвателят – основен енергиен консуматор в радио модула на дадено устройство – преобразува нискоенергийния сигнал във високоенергиен сигнал, подходящ за въздушен пренос. Революционният усилвател на Samsung едновременно удвоява изходната мощност и подобрява енергийната ефективност с повече от 50 на сто.
 


Настоящите прототипи на базови станции и устройства са твърде големи – обикновено базовите станции са с размери колкото шкаф за комуникационно оборудване, а устройствата често трябва да бъдат инсталирани върху микробуси или камиони, за да бъдат тествани. Докато обемистите прототипи са характерни за ранните етапи в изследванията на мрежовите технологии, миниатюризацията и ефективното мащабиране са ключово условие за развитието на оборудване и устройства с търговски цели. 
 
Размерът е от съществена важност при 5G устройствата, тъй като високите и средните нива на пропускателна способност на мрежите от ново поколение се очаква да варират в гигабитовата скала, където без подходящите ефективни технологии обработката на радио сигнала и енергийната консумация могат да бъдат много високи. В допълнение, поради ограничения диапазон на високочестотния милиметров (mmWave) спектър, стратегиите за мрежово покритие вероятно ще изискват гъсто разполагане на малки 5G клетки на незабележими места. Тези клетки трябва да бъдат възможно най-малки, леки и ефикасни.   
 
Samsung Electronics обяви редица революционни технологични разработки в сферата на 5G, като изследователската работа започна през 2013 г., когато компанията първа в света регистрира пропускателна способност със скорост от порядъка на гигабит в секунда. През 2014 г. Samsung изненада индустрията, като постигна пропускателна способност от 1.2Gbps при скорост от 110 км/ч. Наскоро, Samsung стана първият производител, който демонстрира предаване на данни в мултиклетъчна милиметрова (mmWave) мрежа.