Руският вестник "Известия" отделя внимание на новината за договорената лична среща между турския президент Реджеп Тайип Ердоган и руския държавен глава Владимир Путин, която ще се състои по време на лидерския форум на Г-20 в китайския град Ханчжоу. Изданието припомня, че вчера двамата президенти разговаряха по телефона за пръв път от миналия ноември, когато турската авиация свали руски самолет, участвал в антитерористичната операция на Москва в Сирия, и Русия предприе ред антитурски санкции.
Путин и Ердоган се договориха вчера да започнат нормализация на двустранните отношения, подчертава вестникът и отбелязва, че разговорът се е състоял след поднесените от Ердоган извинения за ноемврийския инцидент.

В телефонен разговор с Ердоган по-късно вчера президентът на САЩ Барак "Обама похвали Ердоган за нормализирането на отношенията с Русия", посочва "Лента".

"Росийская газета" насочва вниманието на читателите си към изявлението на Путин, направено на заседание на кабинета, че правителството трябва да започне нормализация на търговско-икономическите връзки с Турция като цяло и на новината за вдигането на руските санкции срещу Турция.

Според вицепремиера Дмитрий Козак Москва ще вдигне санкциите от турските строителни компании "до една-две седмици". По думите на зам.-министър-председателя Аркадий Дворкович решения за отмяна на хранителното ембарго и забраната върху чартърните полети до Турция ще бъдат взети" в най-близките дни", пише "Комерсант", цитиран от БТА.
"Владимир Путин откри туристическия сезон в Турция", като нареди да бъдат премахнати ограниченията за посещения на руски туристи в съседната страна, пише вестникът в друг материал.

"Турция - най-популярната до миналата година дестинация в организирания туризъм, отново ще стане достъпна за жителите на Русия. Мораториумът върху продажбите на екскурзии можеше да означава за туроператорите 2 милиарда долара пропуснати печалби, а за хотелиерите в Анталия - загуба на 90 процента от руските летовници. Според туроператори подновеното сътрудничество ще спре стремително растящия туристически поток към временните алтернативи на Турция - Тунис, Гърция и Кипър", се казва в статията.

"Ол инклузив се завръща" е заглавието на руския в. "Труд".
Извиненията на Ердоган и очакваното сближаване между Москва и Анкара може да се отразят положително на конфликта в Сирия, смята сирийският политолог Талеб Зайфа, говорил пред "Известия". "Руската дипломация неведнъж е изтъквала, че сирийско-турската граница трябва да се затвори, за да не проникват в Сирия терористите и да бъдат спрени потоците от оръжия и различни видове помощ за тях", казва Зайфа. Според него атентатът на истанбулското летище също може да стимулира Ердоган към промяна в курса.

"Наред с други страни от региона и Европа Турция до последно време бе инструмент в ръцете на САЩ и пращаше терористи в Сирия, осъществявайки фактически американски планове. Сега обаче питомците на Анкара действат против нея", а междувременно се засилват позициите на Кюрдската работническа партия (ПКК) и на сирийските демократични сили. "Може би всичко това ще накара Ердоган поне частично да преразгледа политиката си спрямо Сирия", предполага аналитикът.

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Русия и Турция ще подновят дейността по сирийското уреждане. В петък Лавров се кани да обсъди въпроса в Сочи с турския си колега Мевлют Чавушоглу, пише "Ведомости".
Вестникът припомня съобщения в руските медии за различни трактовки на писмото, изпратено от турския лидер на Владимир Путин. "Ердоган изрази съболезнования към семейството на загиналия летец и се извини именно за неговата смърт, а не за сваления изтребител - той никога няма да поднесе извинения за самия инцидент", коментира Александър Шумилин от Центъра за анализ на близкоизточните конфликти в руския Институт за САЩ и Канада. Той обаче допуска, че Русия е направила "отстъпки за Сирия в замяна срещу извиненията на Турция".

"В официално съобщение за турците Ердоган потвърди, че е изразил дълбоко съжаление във връзка с инцидента в небето и с гибелта на летеца. Президентът на Турция естествено не е искал дискусии - повечето турци са убедени, че руският изтребител е нарушил въздушното ни пространство", казва Онур Ишчи от университета "Билкент" в Анкара.

Създаването на автономен или дори независим Кюрдистан в Сирия е недопустимо за Турция, подчертава Ишчи. "За Ердоган централизирана Сирия е по-изгодна от всяка форма на федерализация (в тази страна). Откакто САЩ дейно подкрепят и сирийските кюрди, и идеята за тяхно автономно формирование, за Анкара и Москва е по-лесно да намерят общ език и да направят взаимни отстъпки", казва турският учен.