Народното събрание ратифицира присъединяването на Черна гора към НАТО, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Това стана с ратифицирането на Протокола към Северноатлантическия договор. „За” ратификацията гласуваха 154 народни представители, „против” бяха 5 депутата и 1 „въздържал се”.
Депутатите решиха да гласуват на първо и второ четене в едно пленарно заседание ратификацията. По този начин тя бе приета окончателно. Решението за присъединяването на Черна гора в НАТО беше взето на срещата на министрите на външните работи на страните-членки на съюза в Брюксел на 1 и 2 декември 2015 година.

Министрите подписаха официално протокола на 19 май 2016 година. По време на дебатите Цветан Цветанов председател на ПГ на ГЕРБ коментира, че както България е приела пътя си да бъде част от НАТО и Европа, така и Черна гора е избрала своя път и е определила пътя си през 2012 година. Той поздрави Черна гора за членството си в НАТО и припомни, че страната е участвала в мироопазващи мисии в Сомалия и Афганистан.

Янко Янков народен представител от ПГ на ДПС заяви, че целите Балкани имат нужда Черна гора да стане част от НАТО, защото това ще ги направи по-сигурни, предвид обстановката.