Роудстърът Mazda MX-5 RF (Retractable Fastback) с прибиращ се твърд покрив дебютира в Европа по време на Фестивала на скоростта в Гудууд, който се проведе от 23 до 26 юни. Новият модел беше атракцията на щанда на Mazda, който беше посветен на миналото, настоящето и бъдещето на най-популярния роудстър в света.

Също така по време на фестивала Mazda отпразнува производството на милионния MX-5 и представи концепциите MX-5 Spyder и MX-5 Speedster. Новата версия MX-5 RF следва традицията на предишното поколение роудстър с твърд покрив. Подобно на своя предшественик, той е оборудван с една от най-бързите системи за управление на покрива. Новият покрив може да се отваря и затваря с натискане на бутон дори и по време на движение със скорост до 10 км/ч.

 
Практичността и удобството на твърдия покрив допълват каросерията Fastback в стила на дизайнерския език KODO. Окачването и управлението на Mazda MX-5 RF не се отличават от версията с мек сгъваем покрив. В салона на MX-5 RF при затворен покрив е много по-тихо. Новата версия ще се появи при европейските дилъри на Mazda в началото на 2017 година. През март тази година Mazda MX-5 стана първият автомобил, който беше награден с две отличия наведнъж – „Световен автомобил на годината 2016” и „Дизайн на годината 2016”. От дебюта си през есента на 2014 година, четвъртото поколение на роудстъра MX-5 е спечелило над 70 награди, прибавяйки ги към общо 225 отличия, получени от предишните поколения.

Източник: Монитор