СДВР потвърди новината на БЛИЦ, че Христо Георгиев – Ицо Полицая и съучастникът му – Росен Рангелов – Човката са били натопени от затворник. „В началото на юни получихме оперативна информация, че две лица, едно от които се намира все още в затвора, имат намерение да извършат престъпление. Нямахме конкретни данни къде и кога ще бъде извършен ударът“, твърди шефът на СДВР Младен Маринов, цитиран от медиите.
Както БЛИЦ първи писа, лишен от свобода, който излежава присъдата си в 4-ти отряд на Софийски затвор, е издал на полицията информация, че Христо Георгиев – Ицо Полицая готви голям обир. Върху Христо Георгиев не е извършвано специално наблюдение, но са разпитани хора от неговия контингент.
 
Криминалистите от СДВР имали предварителна информация, че Ицо Полицая и Човката готвят удар, но без да знаят кога и къде. Описанието на външността на двамата грабители, получено от сотаджиите, ги насочили към двамата стари познайници.
 
Росен Рангелов – Човката излиза от Софийския затвор на 10 юни т. г. Той е бил притиснат финансово и затова се е съгласил да извърши обир само няколко дни, след като е напуснал затвора. Съпругата на Човката също е с криминално минало, научи БЛИЦ. Преди около три години тя нашумява, след като е спипана да краде в столичен мол заедно с едно от децата си. Двамата отглеждат общо 6 деца, но нямат общи, разкриха още източниците на БЛИЦ.
 
Росен Рангелов – Човката е сред най-известните люлински бандити от миналото. Специализирал се е както в кражби на автомобили и апартаменти, така и в обири. Запознава се със съучастника си Христо Георгиев, докато той го разследва още като служител на полицията в 9-то РПУ в „Люлин”. Именно Човката става причина Георгиев да бъде уволнен, след като вътрешно разследване разкрива, че е взимал подкупи от бандита, за да потули факти около разследвания срещу него.
 
Мира НАЙДЕНОВА, БЛИЦ