По покана на държавния глава Росен Плевнелиев президентът на Украйна Петро Порошенко ще бъде днес на еднодневно официално посещение в България, съобщи прессекретариатът му. Въпроси на двустранното търговско-икономическо и инвестиционно сътрудничество, на регионалната и международната сигурност, както и от европейския дневен ред ще бъдат акцент по време на разговорите на президента Росен Плевнелиев с украинския президент Петро Порошенко.
Росен Плевнелиев и Петро Порошенко ще проведат разговор "на 4 очи", а след това са пленарните разговори на двете официални делегации.

В Гербовата зала на "Дондуков" 2 и в присъствието на президентите Росен Плевнелиев и Петро Порошенко ще бъдат подписани двустранни документи: Междуправителствено споразумение за сътрудничество при бедствия; Меморандум между министерствата на младежта и спорта на България и Украйна за сътрудничество между младежта; Споразумение между Българската академия на науките (БАН) и Държавната космическа агенция на Украйна (ДКАУ) за сътрудничество в рамките на космическия експеримент "Йонасат микро" на базата на космическия апарат "Микросат-М".

В рамките на официалната си визита в София Петро Порошенко ще разговаря и с премиера Бойко Борисов.

В столицата Петро Порошенко ще открие паметник на националния герой на Украйна Тарас Шевченко, а в Хисаря украинският президент ще разговаря с украински военнослужещи, настанени за рехабилитация във военния санаториум "Калероя".

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ