Потребител на социалната мрежа Imgur, известен с никнейма captantarctica, разказа удивителна история, която се е случила с него. Неотдавна той си купил нова къща, а на двора го очаквал неочакван сюрприз.
Когато изучавал документацията, той установил, че в средата на градината е разположен бетонен бункер. Той бил построен в далечната 1961 година, когато студената война била в разгара си. През това време много жители на САЩ се плашели от възможна война със СССР и се опитали да направят укрепления срещу бомбардировки.
 
През 60-те години много фирми предлагали на гражданите да им построят бомбоубежища до домовете им. Оказало се, че от услугата се е възползвал и предишният собственик на жилището.  
 
С времето бункерът станал неактуален и стопаните просто го засипали със земя. Мястото обрасло с трева и вече нищо не напомняло за съществуването му, съобщи сайтът Офигенно.сс.
 
Новият хазяин решил да открие тайнствения бункер и да влезе в него. За целта първоначално щателно изследвал мястото с помощта на металотърсач. На мястото открил и кръст.
 
След това взел лопатата и го открил при първия опит. На дълбочина 60 см намерил метален люк, който се оказал вход към бомбоубежището. Отдолу се показал тесен тунел и спираловидна стълба. За всеки случай мъжът оставил бункера да се проветри за няколко часа и след това се спуснал вътре.


 
Въпреки че стълбата била ръждясала, а бомбоубежището било засипано със земя, като цяло то било в отлично състояние. Затова човекът решил да го благоустрои. Почистил го, след това подменил ръждясалата стълба с нова, направил ремонт на пода и стените. Бетонирал входа.
 
Сега трябва да вземе решение дали да го превърне във винарска изба или в място за почивка.

Превод и редакция: БЛИЦ