Близките на 19-годишния Петьо, намерил смъртта си в река Марица, чакат заключението на съдебните медици, за да вземат тялото му. Едва след това ще насрочат погребението.
Цялото село Искра, където е живяло момчето до 8 клас, е в траур. Всички приятели и съученици на Петьо звънят на роднините му, да изкажат съпричастност. Петьо беше душата на всяка компания, защо трябваше така нелепо да си отиде на 19 години, плачат всички за лъчезарното момче, пише "Марица". 

Тялото на 19-годишния Петър изплува от водите на Марица. Трупът на младежа бе открит от рибар вчера около 15,15 часа в храсталаците на реката, недалеч от хангарите на Гребната база. Поради дългия престой във водата обаче лицето е неузнаваемо. За да се потвърди със сигурност, че това е Петьо, тленните останки бяха откарани в Съдебна медицина, където ще бъде направена аутопсия на младежа.  Дрехите обаче и други външни белези сочат, че става дума за  Петър Вълчев. 

Младежът потъна в реката миналата сряда привечер. Той отишъл да се къпе с приятелката си Деси, когато течението ги повлякло. Деси успя да се спаси, като се закачи за клон, но Петьо изчезна.



Момчето е намерено на близо километър разстояние от мястото, където е пропаднало в дънна яма, обясни шефът на спасителния отряд в пловдивската пожарна Димитър Бришимов. В продължение на 7 дни той ръководеше акцията по издирване на абитуриента от Професионалната гимназия по електротехника в Пловдив. В акцията се включиха 8 водолази, шестима от които са огнеборци. Те са претърсили под вода близо 8 декара и почти са достигнали до хангарите на Гребната база, където вчера рибар се натъкна случайно на тялото. 

От първия ден бабата на Петьо Анахит, сестра му Росица, класната г-жа Попова, приятелката му Деси, приятели и съученици стояха край реката и се молеха да е станало чудо. 

"Такова добро и красиво дете, не заслужаваше такава съдба. Не знам как ще го изпратим", разплака се възрастната жена. Петьо е живял скромно и поради липса на средства не е отишъл дори на абитуриентския си бал. Бабата, която отглеждала момчето, се чуди как ще го изпрати в последния му земен път. Семейството е бедно, а жената от село Искра няма пари дори за ковчег. Надява се от общината в Първомай и кмета Ангел Папазов да помогнат.