Медицински сестри от детските градини и ясли на територията на Община Родопи протестираха пред сградата на администрацията в Пловдив с настояване за заплати от минимум 520 лева и за отпускането на средства за работно облекло.
Протестиращите не са съгласни и с намерението за орязване на отпуските им и искат платеният им годишен отпуск да бъде 38 дни, съобщи БНР. Недоволни сме от липсата на разбиране на проблемите ни, заявиха протестиращите, които бяха подкрепени и от своите колеги учители в детските заведения.
 
Ние сме ощетени, финансово, морално и емоционално сме потискани от доста време. Оказва се, че нашият труд не е привлекателен. Няма млади хора и много от работещите са в пенсионна възраст, казва една от протестиращите жени.
 
Взимат деца на една година и половина, година и два месеца и ги отглеждат до три. Това е най-трудният момент в обучението и възпитанието на тези малки деца. И 20 дни трябва да им е отпуската, обяснява друга, която подкрепя недоволството на сестрите.
 
В детските градини и ясли и в училищата в Община Родопи работят 35 медицински сестри, голяма част от тях наистина са в пенсионна възраст, подчерта кметът Пламен Спасов.
 
След близо час разговори между него и представители на протестиращите стана ясно, че решение на проблема ще се търси през следващата седмица, когато ще стартират преговори за изпълнението на колективния трудов договор. Слава Златанова, председател на Федерация „Здравеопазване” към КНСБ.
 
Тъй като има диференцирани детски заведения с по 3-4 деца, при преговорите ще бъдат уточнени тези стартови заплати. По-голяма част от медицинските сестри заявиха, че са готови за диалог, но и за нови протести, ако исканията им не бъдат изпълнени.