Командващият Виктор Кравчук и Сергей Попов, началник на щаба на Балтийския флот на Русия са отстранени от постовете им след инспекция, предаде "Интерфакс". Те са обвинени в "сериозни пропуски в бойната подготовка, както и изкривяване на информацията в докладите на реалното състояние на нещата".
"След резултатите от проверката и обсъждане с колегията командващият Балтийския флот, началник щаба на флота и още редица длъжностни лица са отстранени от министър Сергей Шойгу от постовете и е предложено да бъдат уволнени от военна служба", се казва в съобщението на Министерството на отбраната.

От 11 май до 10 юни бе проведена контролна проверка на органите за военно управление, на съединенията и воинските части на Балтийския флот, заяви Шойгу. Той посочи и други пропуски на уволнените като "неприемане на всички необходими мерки за подобряване условията за настаняване на личния състав, отсъствие на загриженост за подчинените".

Шойгу говори пред висшите офицери и за "нестабилната обстановка" по западната граница на Русия, където "САЩ и другите страни от НАТО продължават да увеличават военния си потенциал, на първо място в съседните на Русия държави".

Той изброи активността в Черно и Балтийско море, модернизирането на обекти в балтийските страни, Полша, Румъния и България и добави, че "не е изключено след Варшавската среща на НАТО на върха мащабът на военното присъствие на алианса до руските граници значително да нарасне".