“България предлага на Китай да обмисли инвестиции в строителството на завод за електромобили. Другата посока е селското стопанство и земеделието.” – това заяви Цецка Цачева след официална работна среща с Ю Джангсоу – председател на Консултативния съвет на китайския народ.
 Това е четвъртия по влияние в държавата човек след президента Си Дзипин и оказва се е голям приятел на България. “Вие сте политик с голям опит и като председател на Народно събрание виждаме Ви благодарим за тази ползотворна визита.
 

Срещата между двамата се състоя в сградата на Парламента на метри от площад “Тянанмън”. От българска страна в разговорите участва министър Лиляна Павлова и парламентаристи от 43-то Народно събрание.  ”Китай винаги е разчитал на приятелството на българския народ и тепърва очакваме ръст на икономическите ни показатели в посока търговия и инвестиции.”- заяви още в първите минути на срещата Ю Джангсоу.

Срещата протече при закрити врата за журналисти, но от китайски източници научихме за изключителното внимание, с което Пекин гледа на взаимно изгодните  отношения с България. Протоколното време на разговорите не бе спазено и те продължиха повече от предвиденото. Туризъм е другата ключова дума, която се артикулира в разговорите. Страните очакват увеличаване на потока в двете посоки.
 

            По-рано днес Цецка Цачева откри и изложба на проф. Пламен Легоступ в Пекинския университет за чужди езици. Освен официалните лица присъстваха и студенти изучаващи български език, преподаватели и приятели на България. Най-възрастният китаец говорещ български език е завършил Софияския университет през 1966 година и тогава е бил на 24.

Днес е Уи Джин е професор в китайската академия на науките и освен с история продължава да се занимава и с българпистика. Любимият му поет е Иван Вазов. Събитието се превърна в една изключително лъчезарна среща на двете култури. Професор Ли Юмин партиен секретар на Пекинския университет лично благодари за високата чест и определи посещението на Цачева и народните представители като отваряне на една нова врата за двата народа.