Решението за председателство на ЕС се отлага за септември. Не е лесно да се вземат крайни решения, когато става дума за петата икономика в света. Това каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Брюксел.
„Както и предполагахме всички в България - след едно политическо пиянство махмурлукът е много по-тежък. Сега, когато британците всеки ден виждат какво се случва с борсите им, с парите им, с имотите им, как се местят структуроопределящи за тяхната икономика отрасли, мисля, че си дават сметка какво са направили”, даде за пример премиерът, съобщи „Фокус. Той посочи, че чак сега британците са започнали да търсят информация в Гугъл за Европейския съюз.
 
По думите му най-лошо ще бъде, ако и следващата предизборна кампания във Великобритания премине под знака на това – кой ще намери повече кусури на ЕС. В съюза обаче ще почакат до септември, когато страната ще има ново правителство и нов премиер. До тогава ще си оберат ягодите и аспержите и ще си вземат поука, каза Борисов. Той посочи, че да си в ЕС не е непременно лошо, има си и много хубави неща.
 
В отговор на въпрос за председателството на Великобритания премиерът заяви, че през юли ще има извънреден съвет и тогава ще се говори за председателството. „Аз съм изказал своето мнение, че трябва да се изтегли напред и съответно България 6 месеца по-рано да приеме председателството”.