Управителят на Църковна община в Босилеград- отец Зоран Стоянов, отказа да изпрати свещеник, който да отслужи заупокойна молитва за душите на български офицери, които са разстреляни от сръбската армия на 28 юни 1913г. в Босилеград. В словото си председателят на КИЦ-а Иван Николов изрази съжаление, че и след 103 години, Балканските войни продължават да се водят в съзнанието на историците и някои политици в Република Сърбия.
Още по-недопустимо е отношението на представителите на Сръбската православна църква, която вместо да проповядва мир и любов между хората се слага в услуга на отживялата великосръбска националистическа идеология, пише "Монитор". 

„Въпреки всички подозрения и обвинения, ние настояваме да бъдат издирени имената на около хиляда български и сръбски войници загинали на територията на Босилеградско през лятото на 1913г., да им бъде повдигнат общ паметник, на който български и сръбски държавни представители да отдадат почит на жертвите на войните като първа стъпка към затваряне на страниците на историята, национално помирение и изграждане на искрени и трайни добросъседски отношения между българи и сърби“, заяви председателят на КИЦ – Босилеград, Иван Николов.

Иначе, петимата български офицери са пленени на 28 юни 1913г. и разстреляни противно на всички военни конвенции същия ден в местността „Воденици“ от сръбският капитан Арсениевич.

През 2013г., по повод 100 години от Балканската война КИЦ „Босилеград“ и Демократичния съюз на българите подеха инициатива да възстановят надгробията им. Въпреки всичко, българските организации поставиха пет паметни плочи с имената на офицерите и вече трета година отдават почит на убитите офицери с полагане на венци и цветя.