Лишен от свобода, който излежава присъдата си в 4-ти отряд на Софийски затвор, е издал на полицията информация, че Христо Георгиев – Ицо Полицая готви голям обир. Това научи БЛИЦ от свои източници от полицията.
В Софийския затвор в момента се намира и братът на застреляния обирджия – Людмил Георгиев. Двамата бяха задържани през 2013 г., когато извършиха нагъл обир заедно с Иван Иванов на клона на „Асет банк” във Враца.


 
Върху Христо Георгиев не е извършвано специално наблюдение, но са разпитани хора от неговия контингент. Това е третият обир на Заложна къща, извършена от Ицо Полицая от началото на тази година.


 
Почеркът на Христо Георгиев при всичките нападения е много характерен, разкриха още криминалисти пред БЛИЦ. Негова запазена марка е да използва само "Фолксваген – Пасат" и то обикновено червен цвят. Колата е била набелязвана крадена няколко дни преди планираното нападение.
 
За разлика от много свои „колеги” Ицо Полицая предпочитал да напада през деня. Характерна за него още и наглостта, с която извършвал обира. В повечето случаи освен него участвали още двама души, като единият отговарял за транспорта и евентуалното заличаване на следите, разкриват пред БЛИЦ източници от МВР, участвали в разследванията на предишни обири, извършени от Христо Георгиев.
 
Бандитът, който е родом от Враца, извършва първото си нападение, след като е отстранен от полицията за взимане на подкуп. Уволнен е дисциплинарно, защото опитва да заличи данни в масивите на МВР за извършител на обири.
 
Колега, работил с Ицо Полицая от онези години го описва пред БЛИЦ така: „Това беше фалшив герой. Повярва си, дразнеше се още тогава, че се налага да стои в системата и твърдеше, че всички в МВР така или иначе сме прецакани. Мисля, че именно след като го уволниха дисциплинарно, той се настрои срещу полицията, защото смяташе, че има други, много по-корумпирани от него.”
 
След като излиза от системата на МВР, Христо Георгиев гравитира съвсем за кратко към хората на Янко Ваташки – Лудия. Бил е близък и със сливнишкия ъндърграунд герой от близкото минало – Боян Петракиев – Барона.

Съучастникът на Ицо Полицая - Росен Рангелов - Човката е с него още от 2010 г. Тогава двамата бяха задържани по време на показната полицейска акция "Златарите". Ицо Полицая е смятан за тартора на група, извършила серия от нагли обири на златарски ателиета. Сред тях е магазин в РУМ - "Младост" и още един на Кооперативния пазар. 

Източниците на БЛИЦ разкриват още, че мястото, където става вчерашната стрелба, не е случайно. Вероятно се е опитвал да се оттегли към една от квартирата си в кв. „Св. Троица”, предполагат те. Именно там преди три години се разиграва престрелка, подобна на вчерашната. Тогава Ицо Полицая се укрива след обира на „Асет банк”, но е видян от свои колеги, които започват да го преследват. Почти по идентичен начин Христо Георгиев се опитва да им избяга с Фолксвагена, стреля по преследвачите си и накрая все пак успява да се укрие. След дни укриване е арестуван заедно със съучастниците си в село Чепинци. 

Ицо Полицая така и не бе осъден след наглия обир на „Асет банк”. Плячката - 91 565 лева се води за изчезнала и до ден днешен. В досието на Христо Георгиев е записан и един от най-дръзките обири на златарско ателие в по-новата крими история. Отново през 2013 г. той напада два магазина за бижута в Монтана. Влиза посред бял ден, насочва оръжие към една от продавачките и започва да крещи, че това е обир и всички трябва да легнат на пода. След като отмъква златните накити, се отдалечава необезпокоявано, преди някой да успее да викне полиция. Очевидец описва как двама маскирани мъже се качват в автомобил от любимата марка на Ицо Полицая – „Фолкваген пасат”.
 
Пак от този регион е и друг обир, за който се твърди, че е от досието на Ицо Полицая. На 31 август около 19 часа в полицията във Враца е получен сигнал от паник бутон в бензиностанция. 5 минути по-рано мъж с черна маска заплашил с пистолет продавачката на "БГ Ойл" и откраднал метална каса, в която имало 3 100 лв. Според очевидци, крадецът избягал с червен „Фолксваген Пасат“ с монтанска регистрация, който бил управляван от човек с маска. По данни на полицията, въпросният автомобил е бил обявен за издирване на 23 август от полицията в Монтана.
 
В единственото си интервю, което дава ексклузивно за агенция БЛИЦ, Христо Георгиев твърди: "Аз съм такъв, който е враг на всички в момента. За полицаите съм ренегат - те мразят техните, които са минали от другата страна. А всъщност най-добрите престъпници в България са полицаи. Или бивши полицаи. Или контролирани от действащи полицаи."

Мира НАЙДЕНОВА, БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ В БЛИЦ КАКВО КАЗВА ИЦО ПОЛИЦАЯ В ЕДИНСТВЕНОТО СИ И ПОСЛЕДНО ИНТЕРВЮ, ДАДЕНО ЕКСКЛУЗИВНО ЗА НАШАТА МЕДИЯ