Има няколко вида вируси, към които трябва да сме по-внимателни, защото носят повече неприятности. При по-тежки случаи правим изследвания евентуално за поява на А-71, разновидност на ентеровирусите. Той може да доведе до развитието на тежка неврологична симптоматика. Това обясни пред „Монитор” д-р Ангел Кунчев, главен здравен инспектор.
„Тази година още в края на май-юни имаше епидемичен взрив в Барселона, където бяха засегнати около 90 деца. Дори 20 от тях все още са на лечение в интензивни отделения. Ние самите имаме много лоши спомени от този вирус през 70-те години. Тогава България преживя една от най-тежките епидемии в Европа, имаше много засегнати деца с менингити и енцефалити. Но поне засега няма данни да се разпространява у нас, не е изолиран никъде”, посочи той.
 
„Други от групата на ентеровирусите пък протичат като летен грип. При по-малките деца се наблюдава висока температура, трудно се повлиява на лечение и понякога също дава неврологична симптоматика. Общо взето, за това трябва да внимаваме. Трудно е да се даде обяснение защо тези вируси се появяват точно по това време. Може би донякъде е свързано с това, че се струпват много хора на едно място или пък не се спазва добра хигиена. Обикновено ентеровирусите са характерни за най-топлото време от годината, особено в т.нар. горещници, в рамките на десетина дни. Тогава температурата през деня не е по-ниска от 36 градуса. Все пак юли и август ще имаме такива периоди”, каза Кунчев.
 
„На първо място е важна личната хигиена, тъй като става дума за фекално-орални вируси. Заразяването може да стане от храна, мръсни ръце, замърсена вода и затова би трябвало да използваме еднократни кърпички, ако нямаме достъп до вода и сапун. Това важи особено когато сме навън и по време на почивка на морето. Имайте предвид, че за част от ентеровирусите има данни, че се предават по въздушно-капков път, както респираторните. Тогава се разпространяват от човек на човек още по-бързо”, посъветва той.
 
„Има 25% ръст на лаймската болест и марсилската треска. От началото на годината са регистрирани 109 случая на лаймска болест, а на марсилска треска - 80. Като имате предвид, че е едва началото на сезона”, каза още експертът.
 
На въпрос кога да се използва антибиотик при вирусна инфекция, той отговори: „По-добре въобще да не се прибягва. Чистата вирусна инфекция е несъвместима с антибиотик. Няма да имаме полза от такова лечение, дори има рискове. Никой вирус не се влияе от антибиотик”.
 
„Не бих казал, че трябва да свързваме Черноморието с вирусни инфекции. Тъй като голям брой хора са съсредоточени там, се създава впечатление, че заболеваемостта е много голяма. А това не е вярно. Ако не става въпрос за епидемичен взрив от определен източник, тогава няма опасност. Миналата година например имахме случаи на водни епидемии заради нерегламентиран източник. Иначе няма опасност. Надценява се ролята на морската вода. В 99% от случаите не е тя причината за развитие на вируси. Тя не е добра среда за развитие нито на бактерии, нито на вируси”, каза още Ангел Кунчев.