На 84 години почина професор Николина Георгиева (1931 – 2016) - режисьор и педагог, професор доайен на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, съобщиха от академията. Николина Георгиева е един от най-изявените режисьори на българския куклен театър. Завършва режисура във ВИТИЗ, в класа на проф. Георги Стаматов. Работи в Драматичен театър – Габрово, а от 1959 г. е режисьор в Централния куклен театър.

Там, двамата с Атанас Илков създават спектакъла “Петя и Вълка”, по музиката на Сергей Прокофиев, който през 1961 година, получава „Златен медал“ – първото международно отличие в историята на българския куклен театър, на единствения, по това време в света, Международен куклено-театрален фестивал в Букурещ.

През 1962 година, специализира „Куклено изкуство" в Театралната академия на Прага и още през същата година, заедно с Атанас Илков и арх. Иван Цонев, поставят началото на кукления отдел във ВИТИЗ (сега НАТФИЗ). Проф. Георгиева е един от големите реформатори на съвременния български куклен театър. Учител и художествен ръководител на много поколения куклени актьори и режисьори.


Освен постановчик на множество куклени и драматични спектакли в България, Югославия, Полша, Белгия и Япония, проф. Георгиева е и основоположник на театъра на сенки у нас. Нейният спектакъл “Карнавал на животните” изграден по музиката на Камий Сен-Санс е познат в целия свят. Още през 1968 г, той е отличен с наградата „Сребърна роза“ на Международния телевизионен и филмов фестивал в Монтрьо – Швейцария.

Като неуморен активист на международното куклено-театрално движение, Николина Георгиева е един от основателите и президент (1963-1988) на Българския център на UNIMA (Union Internationalle de la Marionnette). Тя е дългогодишен член на Екзекутивния комитет на Световната организация и е удостоена със званията: „Почетен член на УНИМА“ и „Почетен президент на Българския център на УНИМА“.

Проф. Николина Георгиева е единственият представител на куклено-театралната общност у нас, носител на званието „Народен артист“. "Напусна ни една изключителна личност. Поклон пред паметта й!", пишат в некролога, издаден за кончината й, преподаватели и нейни възпитаници.

Източник: "24 часа"