Независимо от Брекзит, приоритетите на икономическата политика на ЕС се запазват, съобщи заместник-председателят на Европейската комисия и комисар с ресор „Евро и социален диалог“ Валдис Домбровскис.
 На него председателят Жан-Клод Юнкер възложи да поеме и ресора на подалия оставка британски комисар Джонатан Хил – а именно финансова стабилност, финансови услуги и съюз на капиталовите пазари. И тъй като предаването на работата изисква време, то засега длъжността си продължава да изпълнява лорд Хил, предава „Фокус“.

Според Валдис Домбровскис, икономическата ситуация в ЕС е в процес на умерено възстановяване – за тази година се очаква ръст от 1.8% в цялата общност и 1.6% в Европа и е необходимо да се укрепи икономическото възстановяване, за да се направи то по-трайно. С такава цел, казва Домбровскис, трябва да се улеснят инвестициите, страните членки да концентрират структурните реформи за модернизиране на икономиките си и да продължат с фискално отговорната политика. 

Според него, последиците от Брекзит върху перспективите за икономически ръст видяхме през последните дни, изразени в променливост на пазарите, което, той смята, че ще се преведе в средносрочна тенденция. Еврокомисарят не очаква дългосрочни промени в икономическия ръст, защото в действителност икономически нищо не се променя, тъй като Великобритания продължава да бъде член на ЕС и такава ще остане най-малко още две години. Валдис Домбровскис каза, че реалното икономическо въздействие на Брекзит ще стане предвидимо тогава, когато видим какъв модел на сътрудничество Обединеното кралство ще предложи на ЕС.

За това има различни възможности: като участие, например, във вътрешния пазар на ЕС, което идва със свързани към него условия, включващи спазване на четирите свободи, включително свободата на движение и с финансов принос към бюджета на ЕС. На британското правителство принадлежи решението кой модел за сътрудничество ще избере, когато подаде молба за напускане на общността и начертае посоките, по които страната му ще поеме. 

Що се отнася до молбата за напускане, ръководителите на европейските институции – на Европейския парламент, на Европейската комисия и на Съвета на Европейския съюз единодушно призовават Великобритания да пристъпи към процеса на нотификация без никакво отлагане, за да ограничи разпространението на несигурността, каза още Валдис Домбровскис. Според него от друга страна трбва да се вземе предвид желанието на правителството на Великобритания страната да работи върху модела на бъдещите взаимоотношения с ЕС и това не е процес за ден-два. Важно е да се знае, че ЕС няма да предприеме преговори с Великобритания дотогава, докато тя не подаде молба за напускане, подчерта еврокомисарят. 

Той допълни, че проблемът с присъствието като чуждестранни работници на граждани на ЕС е бил в центъра на кампанията за излизането на страната от общността. Бъдещото отношение към тях зависи от модела на отношения с ЕС, който Великобритания ще избере. Ако страната избере модела с достъп до вътрешня пазар на ЕС, това автоматично ще означава, че тя ще спазва свободата на движение, каза заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис.

Ако във вторник дискусиите в Европейския съвет се състояха във формат 28, то в сряда те продължават във формат 27 – т.е. без участието на британския министър председател.
Цоня Събчева.