Причините за терористичния атентат в Истанбул трябва да се търсят в колебливата политика на Турция към ИД, както и към затоплянето на отношенията й с Русия. Това каза ген. Кирчо Киров, бивш директор на Националната разузнавателна служба, цитиран от "Фокус".
По думите му действията, които страната предприе по отношение на външната си политика, са сериозна предпоставка за извършването на подобни актове. “Причините от вътрешен характер трябва да се търсят в колебливата и двойствена политика на турското правителство по отношение на „Ислямска държава“ и структурите, свързани с Ал Кайда например.

От една страна, скрито подпомагане и възползване от дейността на тези структури, от друга – публично демонстриране на акции срещу тях и участване във войната срещу заедно с Коалицията, водена от САЩ. Що се отнася до причините от външен характер – трябва да се вгледаме в последните няколко месеца, които са характерни с промяна на външния курс на Турция. Изпаднало в сериозна политическа изолация, турското правителство се принуди да направи няколко хода, които променят международната политика на страната“, обясни ген. Кирчо Киров.

Той добави, че България трябва да бъде притеснена от събитията в Турция, тъй като те водят до дестабилизация на южната ни съседка и невъзможност да се възпира мигрантският поток, както и да се осигури сигурността на българските граждани на територията й. Той добави, че е необходим сериозен анализ по отношение на сигурността на ключови обекти у нас, както и да се направят изводи на обекти от чувствителната инфраструктура у нас. 

Припомняме, че при взривове на летище Ататюрк загинаха над 30 души, а над 100 бяха ранени. По първоначални данни отговорност за атаката е поела "Ислямска държава".

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ ЗА АТЕНТАТА НА ЛЕТИЩЕ АТАТЮРК!