Великобритания няма как да излезе от общия пазар на Европа, което налага тя да приема мигранти на своя територия. Това коментира в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ Ивайло Калфин, зам.-председател на АБВ, бивш евродепутат и министър на външните работи в периода 2005 - 2009 г.
„Дори Великобритания да излезе от ЕС, тя ще запази статут, който я свърза икономически със съюза. Няма как Обединеното кралство да затвори пазарите си и свободното придвижване на хора от Европейския съюз, тъй като това означава да изключи икономиката си от европейската, с която е свързана в много висока степен. В рамките на това отрезвяване английските граждани ще започнат да приемат много компромиси. Тепърва предстоят много неща да осъзнае британското общество“, коментира още Калфин.

Според него това няма да бъде раздяла завинаги и Великобритания ще запази своите отношение с Европа. „Бежанците са въпрос, с който няма как отделна страна членка да се справи сама“, каза още Ивайло Калфин. Той каза още, че е необходима реформа в ЕС, така че за някои политики да се задълбочи интеграцията, а за други – да се даде по-голяма самостоятелност на държавите.