Отговорността за това, че Киев не може да се справи с проблемите на своята икономика и политика, лежи върху украинския президент Петро Порошенко и неговият „сподвижник” Владимир Гройсман. Страните от Запада не могат безкрайно да подкрепят Украйна, докато властите в тази страна не се заемат сериозно с реформи, пише немското издание Handelsblatt.
„Украйна не прави нищо, за да могат нейните европейски приятели да й помогнат. Как може да бъдат толкова нетактични, че да предложат своята страна в Евросъюза вместо напускащата редовете му Великобритания, както това направи председателят на комитета по външните работи в украинския парламент?!” - задава въпрос авторът на статията.

Изданието сочи, че немските власти трябва да усилят суровата критика по адрес на украинските власти, тъй като”Киев не изпълнява своите обещания по реализиране на реформите”. Освен това отказът да бъдат внесени изменения в конституцията на страната по въпросите на децентрализацията на страната пречат на всички страни да си изпълнят задълженията по Минските споразумения.

„Порошенко и Гройсман отдавна трябваше да действат. Търпението на Европа не е безгранично и рано или късно Евросъюзът ще се откаже да продължава антируските санкции. Украйна естествено очаква от ЕС гаранции, че в перспектива ще бъде приета в неговите редове. Но този път към Европа украинците трябва да го изминат сами” – се казва в публикацията.

Превод и редакция: БЛИЦ