Това е един мегатерористичен акт. Това коментира експертът по сигурността и антитероризъм Славчо Велков взривовете на летище „Ататюрк” в Истанбул в ефира на bTV.
"Той е включително по-голям от атентатите в Анкара”, посочи той. По думите му няколко неща трябва да се откроят като първопричини. Сред тях са призивът на „Ислямска държава” да се извършват актове в свещения месец Рамазан. Друга е самата дата на взривовете, тъй като преди месец бе обявен халифат и може да атаката да е свързана с датата.

„Един факт, на който не се обръща внимание решението на Ердоган да се размразят отношенията с Русия, която без съмнение е един от най-големите врагове на организацията.”, посочи още Велков.

Що се отнася до избора точно това летище да бъде атакувано, Велков посочи, че то е средище на пътници от цял свят. „Не е учудващо, че повечето жертви са турски граждани, тъй като взривовете не са в транзитните зони”, уточни той.

Експертът коментира и политическия отзвук. По думите му той е доста голям, включително и за кандидатите за президенти в САЩ.
„Президентът Ердоган призова за един световен фронт срещу тероризма. Това е един удар не само срещу туризма, но и демонстрация на „Ислямска държава”, че е съхранена и може да действа.”, коментира той.

„Винаги атентатори от такъв ранг се стремят да стигнат колкото се може по-далече”, заяви още той.
Що се отнася до това, дали България и наше летище може да бъде обект на атака, Велков посочи: „В сравнение с редица европейски летища, българското летище е едно от добре охраняваните. Много по-малко вероятно е да ударят летище София, отколкото летище Истанбул”, посочи той.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ ПО ГОРЕЩАТА ТЕМА!