Цветан Цветанов, Ангел Джамбазки и Кристиан Вигенин коментираха ужасяващия двоен атентат на летище "Ататюрк". Те направиха изявленията си в извънредното студио на Канал 3.
„Това е един изключително тежък терористичен акт. Поднасяме съболезнованията си на близките и роднините на загиналите. На първия детектор за метални обекти са установени  лицата, които са се самовзривили на летището, което означава, че турските власти са действали адекватно.

И политическата ситуация в Турция, и всичко, което се случва в Близкия изток рефлектира върху сигурността в южната ни съседка. Бежанският поток също е важен фактор, защото винаги в него може да има терористични клетки, които да бъдат активирани. Ние като страната - външна граница на ЕС, се стремим да се предпазим именно от това.

Няма страна в ЕС и по света, която да е застрахована от такива ситуации”, заяви председателят на парламентарната Комисия по вътрешен ред и сигурност
Цветан Цветанов.

Междувременно министър-председателят на страната ни Бойко Борисов написа във "Фейсбук": "Изказвам моите дълбоки съболезнования към семействата на жертвите на летище "Ататюрк" в Истанбул. Дипломатическите и консулските служби имат указания да помагат на всички български граждани, консулът ни е на летището. Софийското летище приема пренасочените полети".

„Най-вероятният извършител  отново е терористичната групировка - ПКК или "Ислямска държава", предположи Ангел Джамбазки от ВМРО.

„Сред жертвите със сигурност ще има жертви от много различни държави”, заяви пък Кристиян Вигенин. 

„За транзитно пътуващите би трябвало да няма никакъв проблем. Предимно транзитно пътуващи са българските граждани през това летище. Засегнати са били хората на терминал "Пристигащи", обясни Вигенин. „Ние виждаме онова, което се случва, но не знаем колко още атентати са били предотвратени”, посочи той.

„Нямаме застрашени граждани от полета София-Истанбул, който най-вероятно ще бъде върнат в София или пренасочен”,обясни бившият външен министър на България.

Депутатът от Реформаторски блок Борис Станимиров посочи, че терористите, които се осмеляват на подобни кървави атентати са "невидим враг". 

Арабистът Мохамед Алхалаф обясни, че атентатите най-вероятно са дело на "Ислямска държава". Терористите действат в отговор на загубите с в Сирия и Ирак, където вече започват да отстъпват.

Какво каза външният министър Даниел Митов за атентата може да видите ТУК.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!