Варненският апелативен съд е разрешил транжорната, която миналото лято заплаши морската столица и региона със зараза от антракс, да бъде отново вписана в регистъра на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Това би позволило на едноличният търговец "Дари" отново да упражнява дейност.
Преди около година опасността от разпространение на болестта затвори десетки заведения във Варна и нанесе щети на туристическия бизнес. Антраксът в морската ни столица тогава се запали от едно заклано болно животно в село Млада Гвардия, като дори почина човек. Впоследствие мъртвата крава е била разфасована във въпросната транжорна на ЕТ "Дари" в квартал "Аспарухово", а заразените мръвки били пласирани в търговската мрежа. След установяване на заразени проби от БАБХ заличиха от регистъра търговеца и спряха дейността му. Като освен това ведомството наложи на собственика на фирмата и 10 000 лв. глоба. И трите мерки обаче се обжалват от търговеца, пише "Стандарт". 

Варненският апелативен съд е уважил жалбата му и издал решение фирмата отново да бъда вписана в регистъра на БАБХ. Така пред фирмата има зелена светлина да продължи дейността си, независимо че само преди година е застрашила здравето на жителите и гостите на един от най-големите градове у нас. Ведомството обаче обжалва пред Върховния съд това решение. Предстои съдът да се произнесе относно жалбата на фирмата нарушител срещу спирането на дейността й. Ако и тя бъде уважена от магистратите, компанията, която застраши Варна с епидемия от антракс, отново ще започне работа.