Турският гражданин Микаил Алмис, който беше задържан на летище Бургас на 17 юни, ще остане под стража за 25 дни, докато Република Турция предостави доказателства в подкрепа на заповедта за екстрадиция. Това стана ясно след днешното заседание в Апелативен съд- Бургас.
Въззивният състав потвърди определението на Окръжен съд- Бургас спрямо издирвания с червена бюлетина на Интерпол Алмис.
Мъжът е търсен от турските съдебни власти, за да бъде разследван за участие във въоръжено нападение на турски села през 1995 г., като член на забранената в Р. Турция Кюрдска работническа партия ПКК, пише "Стандарт". 

По време на съдебното заседание стана ясно, че Алмис живее от 1996 г. във Франция, първоначално е бил със статут на политически бежанец, а от 2007 г. има и френско гражданство. Собственик е на имот във Франция и има постоянна работа. В страната ни е пристигнал по време на отпуската си.

Адвокатът на Микаил Алмис предостави удостоверение, издадено на клиента му за достъп до пистите на френското летище Орли в подкрепа на защитната теза, че не е налице необходимост от задържане под стража. Защитата се позова на правото на ЕС и поради обстоятелството, че задържаният е френски граждани пледира за мярка „подписка", която да бъде изпълнена на територията на Франция.

Прокурорът настоя за потвърждаване временното задържане на Алмис, като поиска удължаване срока от 25 на 40 дни. Държавният обвинител посочи и получено писмо от турските власти, които искали повече време, за да предоставят доказателства в подкрепа на заповедта за екстрадиция.

С определение днес въззивната инстанция отхвърли жалбата на задържания и протеста на прокуратурата. Според съдебния състав налице е реална опасност от укриване. Престъплението, за което е издирван Алмис, се наказва с доживотен затвор в Турция и по българския НК. Тежестта на наказанието е предпоставка за опит за избягване на наказателно преследване. Това е достатъчно обстоятелство за потвърждаване временната мярка за неотклонение, смятат апелативните магистрати.
Турската държава издирва Алмис не само за принадлежност към ПКК, но и за конкретни терористични действия на посочени места и дати. Съдът се позова и на актуализирания през 2015 г. списък на Съвета на ЕС на организациите, извършващи терористична дейност, към които е причислена и ПКК.

Искането на прокуратурата за удължаване на задържането от 25 на 40 дни е неоснователно. Според двустранния договор за правна помощ между България и Турция, подписан преди 40 години, срокът за тази мярка на процесуална принуда е 18 дни, което е по-кратък период от посочения в определението на ОС-Бургас.

Предвид съвременните комуникационни връзки и развитието на информационните технологии и при положени усилия от страна на Р. Турция е възможно необходимите документи да бъдат предоставени в срок от 25 дни, е категоричен въззивният състав.