Лихвите по кредитите и депозитите у нас продължават да падат. Председателят на Асоциацията на банките у нас Петър Андронов коментира, че не очаква турбуленциите на финансовите пазари да се отразят върху цената на заема и печалбите от спестяванията ни.
Сега банковият сектор у нас очаква резултатите от стрес тестовете на банките. Тестовете на българските банки започнаха от началото на годината, съобщава bTV. 

Предстои на 6 юли да бъдат изготвени заключения, а самите стрес тестове да приключат на 29 юли. Какво е състоянието на трезорите ще разберем на 13 август, когато ще бъдат публикувани резултатите.

На неформална среща с медиите от Асоциацията на банките обявиха днес, че при подобни тестове на банки по света почти винаги има финансови институции, които не преминават успешно теста.

Възможно е да има такива банки и у нас, но в това „няма нищо притеснително”, твърдят от банковата асоциация. На проблемните трезори ще бъдат дадени срокове да се приведат в съответствие.

Няма предварително разписани конкретни срокове, в които банките неиздържали успешно стрес теста, да изпълнят набелязаните мерки за оздравяване.

Решението затова колко време ще им отнеме оздравяването ще бъде на БНБ.