След стъписващата и ужасяваща реакция на медиите и политиците по повод Брекзит вече започна умереността в оценките. В един развод и двете страни имат своята вина, а в случая британците не криеха мнението си десетилетия. Тази позиция изрази финансовият анализатор Димитър Иванов.
Професорът заяви, че Брекзит е разрушил два исторически мита. Първият е, че ЕС щял винаги да се разширява, а вторият - в този формат ЕС е безсмъртен.

„Положителното е ако лидерите на националните правителства вземат урока и помислят защо така ясно и масово дадоха сърцето си, за да излязат от един съюз, който тегнеше върху суверенитета, традициите и историята на народа”, каза Иванов пред bTV.

По думите на Иванов най-важното, което Великобритания е заявила с резултатите от референдума е бил контролът на народа и суверенитета на националния парламент да бъде над този на европейски парламент.

„Пламен Орешарски направи груба грешка днес в сутрешния блок при Антон Хекимян”, обърна внимание още финансистът. Според него изказването на бившия премиер, че британската лира е девалвирана е грешно, тъй като девалвацията изисква наличието на значи съзнателна корекция на валутата от правителството. „Там има пазарна временна обезценка. Председателят на централната банка заяви, че финансовата система е ликвидна и няма шанс за икономически шок в кратки срокове”, категоричен беше той.

Загубата за икономиката на ЕС е огромна, тя е единствената икономика която успя да надмине своите предкризисни нива и е най-големият клиент на европейските стоки. Иванов уточни, че най-големият търговски партньор на британците е САЩ, следва от Германия. „С 40% е увеличила търговския си обмен с Китай и азиатските страни, понижавайки търговията си със страните от ЕС. Тя се подготвяше за това”, заяви той.

Финансистът е категоричен, че британците ще трябва да преструктурират индустрията и финансите си, а по темата за повишаването на студентските такси е рано да се каже, тъй като всяко учебно заведение трябва само да реши.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ ЗА ПОСЛЕДИЦИТЕ ОТ РЕФЕРЕНДУМА ВЪВ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ!