С разпит на свидетели и искания процесът да бъде прекратен и върнат на прокуратурата за доразследване започна днес в районния съд в Първомай делото за мега измамата на века, станала на 8 септември 2015 г. Подсъдими са Албенко Методиев на 35 години от Елин Пелин и Борислав Димитров на 24 г. от Горна Оряховица, които били пипнати едва от трима полицаи в района край Велико Търново, броени часове след измамата. 
Съдебният състав отхвърли исканията на адвокатите делото да бъде върнато на прокуратурата, както отхвърли и предявения от измамените иск за 10 000 лева с лихвите, одобрявайки само иска за 500 лева на баба Елена Ангелова. 

Всичко тръгнало от обява за работа, която Албенко пуснал в интернет. На 8 септември м.г. от румънски номер му се обадил мъж, който го попитал „дали иска да изкара пари”. След като получил утвърдителен отговор, непознатият дал инструкции. Методиев трябвало да отиде до адрес на възрастна жена в Първомай, откъдето да вземе пари и документи и да ги достави до Велико Търново. Пред старицата трябвало да се представи като доктор от Здравната каса, който отивал да вземе пари за спешна операция на внука й. Непознатият дори обяснил на Албенко, че в къщата на бабата има сейф с пари и той трябвало да намери начин да го отвори.

Междувременно бабата също получила позвъняване. Обадил й се уж доктор, който й казал, че любимият й внук бизнесмен е катастрофирал. Младият мъж трябвало да бъде опериран с пирони и скоби на гръбнака, но това ще струва около 30 000 лева. Баба Елена се притеснила и признала, че има само 500 лева от пенсията, като предложила да потърсят родителите на внука й. Мнимият доктор я излъгал, че синът й сега дава кръв и предал телефона на уж снаха й, която започнала да вие в телефонната слушалка: „Майко, много е зле, отива си! Каквото имаш, събирай!”.

Баба Елена повярвала и когато Албенко й позвънил, му отворила. Показала му къде в кухнята е скрит сейфа на внука й, като му дала тесла, кирка, бормашина и ъглошлайф и активно помагала да го разбият. Ъглошлайфът на бабата обаче бил стар и когато Методиев взел от нея 500-те лева, излязъл, купил нов и се върнал да довърши разбиването. Пробил в металната каса дупка и започнал да вади отвътре пачки. Бабата му дала торбички да слага парите вътре. Албенко успял да извади 278 000 евро и 18 000 щатски долара, като в касата останало кюлче със злато, което той не можал да промуши през малката дупка. 


Вторият подсъдим – Борислав Димитров, трябвало да вземе парите от билборд, близо до разклона за севлиевското село Добромирка. Междувременно обаче измамата в Първомай се разплела и близките на баба Елена уведомили полицията. Оттам се активизирали много бързо и успели да проследят Албенко до разклона за Добромирка, където бил арестуван Борислав. Там били открити и пачките, поставени в найлонова торбичка в тревата под билборда. Общата сума на измамата е за 575 760 лева, от които липсват само към 80 000 лева.  

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ