Външни министри от ЕС обвиниха Гърция, че дестабилизира Македония и блокира влизането й в ЕС и НАТО заради спора за името, пишат гръцки вестници. Това е станало на последната среща на Съвета на външните министри в Люксембург, проведена при закрити врати. 
На срещата Кодзияс е бе подложен на "безпрецедентен и доста методичен залп", пишат гръцките медии, на които се позовава МИА. 

"Министрите на външните работи на Германия, Холандия и Австрия директно обвиниха Гърция за опасната политическа нестабилност, която съществува в Македония. Те твърдят, че "ветото" на Гърция спрямо перспективите за членство на БЮРМ в НАТО и ЕС с конституционното й име "Македония" създало сериозни вътрешни проблеми в тази държава. Те са довели до отлагане на парламентарните избори от 5 юни и проблеми с политическа нестабилност ", пише вестник" Параскинио". 

"Европейските външни министри твърдят, че настояването на Гърция за името на Македония е контрапродуктивно, не е в съответствие с европейските ценности и принципи. Министрите подчертали, че главно от солидарност с Гърция все още не са признали БЮРМ с името "Македония", както го направиха 134 държави членки на ООН, включително САЩ, Китай и Русия, и не са започнали установените процедури за присъединяване на Македония в ЕС, посочва "Параскинио".