Следственият експеримент, който уж трябваше да изясни детайли по стрелбата срещу Димитър Желязков-Очите, всъщност се оказа чиста полицейска постановка, при която зрелищно бяха арестувани седем от най-близките на Божидар Георгиев-Кравата. Те бяха обвинени в трафик на хора и разпространение на наркотици. Самият Божидар Георгиев пък е в неизвестност, според неофициална информация е напуснал страната и в момента е на гръцки остров, съобщава Флагман.
Припомняме, че още в нощта на гангстерската престрелка с Митьо Очите – 8 юни, Кравата избяга в Турция, но часове по-късно бе посъветван да се върне в България и да съдейства на разследващите органи.

Не е ясно дали е бил предупреден каква клопка му готвят ченгетата, или шестото му чувство го е накарало да си плюе на петите и час по-скоро да измете от страната, но днес Божидар Георгиев не присъства на т.нар. „следствения експеримент“, въпреки че бе призован от разследващия полицай Златко Пеев.

Още от 9 часа сутринта течеше подготовката за провеждането на процесуалните действия пред заведение “4 you”. В този час един по един призованите пристигнаха в заведението. Те бяха придружавани от адвокатите си.

Сред привиканите лица са били Иван Терзийски, който бе обявен за национално издирване ден след престрелката в Слънчев бряг и бързо след това се предаде на властите. Други двама от пристигналите тази сутрин в ресторант “4 you” бяха млади мъже с фамилии Атанасов и Младенов, за които до този момент нямаше никаква информация, че са съпричастни към мафиотското разчистване на сметки от 8 юни.

Още сутринта направи впечатление, че отсъства главния герой – Божидар Георгиев. Нямаше го и черното му матово Порше Кайен, което до преди два дни бе паркирано пред заведението.

На очи биеше обаче това, че отсъстват хората на Митьо Очите, което адвокатите на другата група, изтълкуваха като полицейска репресия срещу колегите им.

„Така е решил разследващият полицай. Не може да коментираме действията му, но някак остава друго внушение, след като полицейските мерки се прилагат само срещу едни от участниците“, коментираха в неформален разговор с наш репортер те. Полицейски източници пък тогава обясниха, че това всъщност бил „частичен следствен експеримент“ и в този случай присъствието на хора на Очите не било задължително.

Седмината призовани изобщо не подозираха какво ги очаква. Те се включиха в ролевата игра, подробно описваха ситуацията, включително с бутането на масите, криенето зад бара и т.н. Всички действия се снимаха от полицейски оператор, а експериментът се провеждаше от Златко Пеев. Най-обстоятелствен в обяснението си бе Иван Терзийски.

Настроението им бе приповдигнато, разказваха си шеги, даже и полицейски вицове и  говореха по мобилните телефони. След 11 часа единственото им притеснение бе как ще избягат от неколцината журналисти, които вече пристигнаха на мястото.

Съставянето на полицейските протоколи се следеше под лупа от адвокатите им.

В 11:58 часа Златко Пеев и разследващият екип се оттеглиха, а призованите свидетели бяха помолени да влязат в ресторанта. Минута по-късно се изтеглиха и цивилните полицаи и в този момент извиканите уж за следствен експеримент мъже бяха готови да си тръгнат, дори обмисляха да го направят през задния вход, докато в този момент на място не пристигнаха пет екипа тежковъоръжени спецполицаи, които за секунди ги арестуваха. Само 30-ина минути по-късно от Специализираната прокуратура съобщиха, че групата е задържана за за изнудване, трафик на хора и разпространение на наркотици. Т.е. - нищо общо затова за което бяха извикани.

Така полицейската възстановка се превърна в много елегантна постановка, която дада на тепсия на ГДБОП цялата група на Божо Кравата.



ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ ПО ГОРЕЩАТА ТЕМА!