Проблем с политическото лидерство в Европейския съюз и страните от него има отдавна. Сега просто резултатите от референдума във Великобритания и реакциите от тези резултати откроиха дълбочината на тази лидерска криза. Това каза пред БНР експертът по политически елити и преподавател в Софийския университет доц. Александър Маринов.
Много големи проблеми има в лидерството на равнището на европейските институции, въпреки че те сега се правят на "ни лук яли, ни лук мирисали". Едва ли не прехвърлят цялата вина върху Великобритания. Нещо повече, рецептите, които предлагат - повече политическа интеграция, тази супердържава, за която почна да се говори, е абсолютно неправилно и ще задълбочи още повече проблема.

Ако те искат да овладеят разпространението на тази епидемия със сигурност трябва нещо сериозно да променят, а не да твърдят, че всичко е наред, а британците са виновни, защото не са разбрали или оценили, коментира той. Според доц. Маринов има много сериозно деление в самия Европейския съюз относно тактиката и бъдещето на отношенията с Великобритания:

"Има едно безпомощност, тя се усеща много ясно от тези несвързани, объркани, разнопосочни коментари, и голям страх, че нещата могат да се повторят и на други места". Все по-голяма част от европейските общества засилват критиката и скептицизма си за ЕС. Значи очевидно нещо е дълбоко сбъркано, смята още доц. Маринов: "Европа е изправена пред много големи проблеми, разногласия, няма убедително виждане какво ще трябва да се случва по-нататък. В такива случаи самите събития налагат промени в политическото лидерство". 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ ЗА ПОСЛЕДИЦИТЕ ОТ РЕФЕРЕНДУМА ВЪВ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ!