Хората се наспиват най-добре във вторник през нощта, установиха учени. Тогава сънят им не се прекъсва от ефекта на алкохола, тежката храна и развлеченията, характерни за почивните дни, съобщи в. "Дейли мейл".
Сънят през нощта във вторник не е най-дългият, но е най-възстановяващият, показа анализ на данни за пулса на 5000 души, направен по поръчка на компанията "Оптима-лайф". Те са проследявани многократно през три последователни дни десет години, като са давали също информация колко стресирани се чувстват и кога си лягат и се будят, пише БТА.
 
Както може да се очаква, и мъжете, и жените спят най-дълго през уикенда - с почти един час повече, отколкото през работните дни. Този сън обаче е с по-ниско качество, като има много по-малък възстановяващ ефект, характеризиращ се със спадане на кръвното налягане и хормоните на стреса и промяна в начина, по който тупти сърцето.
 
Само 48 процента от съня в събота през нощта и 48,7 процента в петък връща силите на мозъка и тялото в сравнение с 55,1 процента във вторник. В понеделник хората също си почиват добре - 54,6 процента от съня ободрява. "Има голяма разлика между почивка и възстановяване на силите", твърди Саймън Шепърд от компанията "Оптима-лайф", която е дистрибутор на сърдечни монитори. "Хората си почиват по-дълго през уикенда, но след забавленията телата им не се възстановяват толкова добре".
 
Данните показват, че жените спят по-дълго - средно 8 и 34 минути на нощ, но мъжете спят по-дълбоко, макар и с 11 минути по-малко от жените. Възстановяващ ефект обаче има само 49 процента от съня на дамите, при 54,5 процента при господата.
 
Когато жените са стресирани, това се отразява на съня им. Те обикновено се напрягат повече, защото трябва да съчетават работа и майчинство. Месечният хормонален цикъл също се отразява на съня.