Коктейлите са смес от различни напитки. Те могат да бъдат както алкохолни, така и безалкохолни, топли или студени. Към тях могат да се добавят мед, плодове, лед или подправки. За да приготвим професионално своя коктейл, трябва да знаем и спазваме стриктно пропорциите на продуктите. Има коктейли, които са натрупали популярност през годините и всеки много добре познава.

Такъв коктейл е Мохитото. Той е кубински коктейл, за чието приготвяне са необходими 5 съставки: 60 мл бял ром, 10 листа от мента, 2 с.л. захар, 60 мл газирана вода и 1 лайм. Леко се намачкват листата и се смесват с рома, газираната вода, изстискания лимонов сок и захарта. Поднася се с парченце лимон, за украса и много лед, пише gotvach.bg.

Друг много популярен коктейл Космополитън. За неговата направа са ни необходими 50 мл водка, 15 мл ликьор Коантро, 1 с. л. лимонов сок и 10 мл боровинков сок. Всички съставки се разбиват с помощта на шейкър. Сервира се без лед.

Блъди мери

Коктейлът Блъди Мери се сервира за първи път през 1921 година в Париж. За него ни трябват 100 мл доматен сок, 60 мл водка, 2 капки сос Табаско, 4 капки сос Уорчестър, малко сол и черен пипер. Към тези съставки се добавя и лед, разбиват се в шейкър и се прецеждат преди поднасяне.

Пина колада е коктейл, отличен за любителите на по-сладките неща. За първи път за този коктейл се чува през 1922 г. и в превод означава "прецеден ананас". За да си го смесим ни трябват: 90 мл сок от ананас, 30 мл бял ром и 30 мл кокосово мляко. Разбиваме в шейкър с лед и поднасяме гарнирано с черешка или резен ананас.

Куба Либре е коктейл, измислен в Хавана, Куба в началото на 20-ти век. Състои се само от 50 мл бял ром, смесен със 100 мл кока кола и сока на един лимон.

Куба либре

Дайкири е друг популярен коктейл с основна съставка бял ром. За него са ни необходими 60 мл бял ром, 2 ч.л. пресен сок от лайм и 1 ч.л. пудра захар. Разбива се в шейкър с много натрошен лед.

За създаването на коктейла Маргарита, съществуват различни истории, но всички те се въртят около 40-те години на миналия век. За да го приготвим трябва да смесим в шейкър 75 мл текила, 25 мл трипъл сек и 50 мл сок от лайм. След като разбием добре в шейкъра прецеждаме и изсипваме в чаша, чийто ръб се натопили в сок от лайм и сол. Поднасяме с резен лимон.