Софийският градски съд е наложил запор на две поршета на знаковия цигарен бос Тодор Хаджижеков по настояване на Комисията за установяване на незаконно придобито имущество (КУИПД), научи БЛИЦ от три независими източника.
Хаджижеков, известен още като Тотко Поршето, бе арестуван на 11 декември 2012 година при мащабна операция на МВР и Софийската градска прокуратура. Той бе уличен от органите на правосъдието като организатор на фабрика за фалшиви цигари в Костинброд.

"Щетата, която е нанесъл задържаният на бюджета, от стоката, която е била открита, е 1,2 млн. лева", заяви непосредствено след операцията Цветан Цветанов, който тогава бе вицепремиер и вътрешен министър.
 


Тотко Поршето престоя кратко в килията, а след това бе пуснат под парична гаранция от 10 000 лева - смешна сума за разкошния му начин на живот. Бързото му освобождаване предизвика възмущението на Цветанов, който коментира: "Парите са много определящ фактор в някои от решенията, които се взимат".

Явно през последните години правораздавателната система се е заела сериозно с дейността на Тотко Поршето. Това личи от искането от ръководената от Пламен Георгиев държавна институция, което съдът е уважил.

Магистратите са запорирали любимите автомобили на Хаджижеков от моделите "Кайен" и "Карера".

КУИПД ще поиска от съда те да бъдат конфискувани в полза на държавата.

Ивайло КРАЧУНОВ